Incertes eleccions

Text: Albert Calls
329

Després d’un any confinats i amb restriccions que han afectat a tots els sectors, el 14 de febrer arriben les eleccions al Parlament de Catalunya, envoltades de polèmiques i desacords si s’havien de fer ara o endarrerir degut a l’actual situació sanitària. Immersos en plena campanya aquesta és la cita electoral probablement més atípica que ens ha tocat de viure.

Finalment es va resoldre l’interrogant i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va considerar que ajornar les eleccions catalanes obriria un “període prolongat de provisionalitat” en el Govern i tampoc va veure garantit que al maig es poguessin fer amb condicions epidemiològiques millors.

Institucions i partits han fet una crida a fomentar el vot per correu, per evitar al màxim la interacció i un rebrot. En aquest context, molts ciutadans estan optant per aquesta fórmula. I Correus ha anunciat que reforça el seu servei i amplia l’horari. El vot per correu es pot demanar fins al dia 5.

Pel que fa als partits polítics venen realitzant les seves activitats, principalment en entorns digitals, després del malestar que va provocar quan es va plantejar que per assistir als mítings es podia trencar el confinament local.

Molta gent no ha vist clar ser membres de les meses electorals en aquests temps d’incertesa sanitària. I el Síndic de Greuges ha rebut més de 1.130 queixes de persones que han estat designades. Apel·len a què no és el moment i també es qüestiona la metodologia.

En un comunicat del Síndic es fan una sèrie de recomanacions “per minimitzar els riscos per a la salut pública durant la jornada electoral”. A més, es recorda la necessitat de buscar mecanismes de sufragi no presencials per a persones contagiades o contactes estrets a partir del dia 5 de febrer a la tarda, quan el vot per correu ja no estigui disponible

Segons consta al Manual d’instruccions que s’ha donat als membres de les meses, els locals electorals hauran de disposar de personal que controli l’accés ordenat i que vetlli perquè es mantinguin les distàncies de seguretat i l’ús de les mascaretes.

El procediment de vot es recomana fer per franges. Recomana que els col·lectius de persones en quarantena -contagiats, contactes estrets i sospitosos- votin durant la darrera hora de la jornada electoral, de 19 a 20h. I als membres de la mesa, majoritàriament sense formació en aquest aspecte, se’ls facilitarà un equip de protecció individual i d’alta seguretat… i un manual per posar-se’l i treure’l.

 

COMPARTIR