La DO Montsant

Quim Giménez.  Sommelier
730

Al Montsant s’han elaborat històricament vins encara que la seva producció es comercialitzava dins la subzona de Falset dins la DO Tarragona; la DO Montsant va néixer l’any 2001. Porta el nom del massís rocós del Montsant. Abraça la altra DO Q Priorat però amb diferències notables. La conformen un total de 700 viticultors i 59 bodegues.

Localització: s’estén per 16 municipis, la majoria de la comarca del Priorat. Pel nord de les serres de Montsant i la Llera. Per llevant, la serralada d’Argentera i Llaberia. Per ponent, les de Figuera i Tormo. Pel sud, es torna més obert cap al riu Ebre.

Clima: es pot establir com a mediterrani, però a l’estar envoltat de muntanyes fa que es presenti una certa continentalitat, tenint una pluviometria de 450 mm/mes i una temperatura mitjana de 15 ºC.

Terreny: hi ha tres tipus de sols. Calcaris amb materials sedimentaris anomenats panals en la zona. Granítics, sols disgregats de sorres granítiques per erosió. Sols de pissarres silíciques pobres en matèria orgànica. Les vinyes tenen una altura entre 200 i 700 msm.

Varietats de raïm blanc: garnatxa blanca, macabeu, moscatell de gra petit i pansal. La varietat chardonnay és merament testimonial.

Varietats de raïm negre: garnatxa tinta, garnatxa peluda, samso (carinyena), cabernet sauvignon, merlot, monastrell (mataró), shyra i ull de llebre (tempranillo).

Els vins blancs es distingeixen per la suavitat, estructura i aromes. S’elaboren principalment amb garnatxa blanca.

Els vins negres són els més coneguts ja que el 90% de la producció és la varietat negra. La garnatxa negra ens dona vins aromàtics, complexos i estructurats. La varietat samso (carinyena) ens permet vins de grau moderat i bon acidesa. De tradició són vins generosos, dolços, rancis i misteles.

Capçanes, Marçà, Masroig, Ulldemolins i Cornudella són les poblacions emblemàtiques d’aquesta DO.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí