La DO Priorat

Quim Giménez.  Sommelier
754

El Priorat és una DO reconeguda amb la màxima qualitat al ser una de les dues denominacions qualificades existents. Té una superfície de 17.629 ha, de les quals 1.887 són plantades en vinyes. Agrupa els municipis de Bellmunt del Priorat, Porrera, La Vilella Alta i La Vilella Baixa. A l’any 1954 es va aprovar el primer reglament de la DO. La seu del Consell Regulador és a la població de la Torroja del Priorat.

Localització: província de Tarragona. La serra del Montsant la delimita pel nord. Al ponent, la serra de La Figuera. Per llevant, la serra de Molló i pel sud, el riu Siurana.

Terreny: les vinyes creixen sobre sols de pissarra anomenats llicorelles que confereixen als seus vins unes característiques úniques. És una zona muntanyosa amb valls de fort pendent cultivant les vinyes en terrasses.

Clima: és de tipus mediterrani, temperats amb vents secs. La temperatura mitjana és de 15ºC i varia des dels 6º fins als 26ºC. La pluviometria és de 600 mm. Al no ploure quasi a l’estiu propicia un excel·lent estat sanitari de la vinya.

Varietats de raïm blanc: garnatxa blanca, macabeu, pedro ximenes, chenin, moscatell, pansal i picapoll.

Varietats de raïm negre: garnatxa negra, samsó (cariñena), garnatxa peluda, cabernet franc, cabernet sauvignon, ull de llebre (tempranillo), pinot noir, merlot i sirah.

Els vins blancs són aromàtics, afruitats, amb estructura, llaminers.

Els vins negres representen el 90% de la producció. Sobretot les varietats de garnatxa i samsó (cariñena). Tenen una alta graduació, són brillants, estructurats i rics en tanins. Els de criança i reserva envellits en barriques de roure gaudeixen d’una alta consideració.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí