“La formació serveix per aturar l’abandonament i resoldre problemes de comportament animal”

Text: Albert Calls  // Foto: SPAM
1178

Quines activitats desenvolupa l’Escola Daina?
L’escola Solidària Daina és l’escola de formació i educació canina creada per la Societat Protectora d’Animals de Mataró (SPAM) i gestionada per la seva fundació, la Fundació Daina. Hem de dir que és la primera escola a Espanya que neix dins de l’àmbit d’una protectora d’animals.
A més, si us heu fixat en el nom de l’escola, apareix l’adjectiu de “solidària” perquè els beneficis obtinguts per a la formació es destinen al manteniment dels centres d’acollida des de la vessant econòmica i també a través de l’educació que aquests reben i que facilita la seva adopció. Així doncs, tot alumne de l’escola contribueix solidàriament.

Quan es va crear aquesta proposta educativa?
Ara ja fa més d’un any. A principis de 2010, es va crear el projecte de dissenyar una escola i vam iniciar el primer curs d’educació canina per a professionals el mes de febrer.

Quins objectius es plantegen tirar endavant?
A la Protectora estem en constant contacte amb propietaris que tenen problemes amb els seus animals de companyia. Sabem de primera mà que la mala adaptació d’un animal a la família amb la qual conviu és un dels principals, sinó el més important, motiu d’abandonament. Per això, la SPAM centra en l’escola i la formació una via per aturar l’abandonament i resoldre aquells problemes més habituals de comportament de l’animal amb què es troben molts propietaris.
Per a nosaltres, és primordial fomentar el coneixement del món animal entre els propietaris, ensenyant-los com educar el seu gos perquè la convivència millori i evitar conductes inapropiades que generen problemes de comportament que a la llarga poden fer perillar la convivència.
Tanmateix, l’escola no oblida el món professional i hem pensat que és important també dissenyar cursos específics dins de l’educació canina i el comportament, formant els futurs professionals vinculats al món dels animals com ara atv’s, educadors canins, tècnics en teràpies assistides, nuclis zoològics…. i en un futur en la formació dels treballadors de centres d’acollida com els nostres.
I sobretot, hem de saber que els nostres cursos inclouen una part de pràctica amb els gossos dels refugis, que aporta al professional una varietat molt amplia que, a més, beneficia els gossos en la seva adopció.

Quines activitats han organitzat?
L’escola fins ara s’ha encarregat de la formació tant per a professionals com per a particulars amb el seu gos. En l’àmbit professional, a dia d’avui anem per la tercera promoció del curs d’educació canina i etologia, també hem realitzat un curs d’ensinistrament de gossos senyal i a l’octubre iniciem el curs d’Intervencions assistides amb gossos, on els alumnes realitzen les pràctiques en els centres on la SPAM participa portant a terme les teràpies assistides.
Les persones que són propietàries d’animals també trobaran diferents formats de cursos que van des de monogràfics que atenen a resoldre de forma intensiva i en grup problemes concrets de comportament com passejar sense tibar la corretja, reduir el problema d’agressivitat o reactivitat cap a altres gossos o resoldre les pors que molts dels nostres gossos pateixen. També apostem per cursos en grup o individuals per aprendre a educar el teu gos, des d’un nivell bàsic a una educació avançada, i a resoldre problemàtiques de comportament de conductes inadequades a nivell individual.

I quines volen fer de cara a un futur?
En un futur volem obrir un gran ventall de seminaris, ponències i cursos relacionats amb el món dels animals. Des de perruqueria canina, ATV, gats, animals exòtics, així com xerrades etològiques sobre problemes concrets i puntuals, com la por als petards, l’arribada d’un nadó a casa, esdevenir cuidador de nuclis zoològics…. Volem donar a conèixer la nostra tasca per poder professionalitzar aquest sector.

Amb quin professorat es compta?
Comptem amb diversos professionals com a docents, des d’etòlegs, educadors canins, veterinaris, terapeutes i experts de la salut, així com l’experiència dels nostres caps de refugi. I en funció dels cursos i la temàtica comptem amb ponents i especialistes en les matèries tractades que col·laboren amb l’escola.

A quin tipus d’alumnes es dirigeixen?
Tothom que vulgui formar-se en el món del gos o el gat té un espai a la nostra escola. I també aquells que vulguin dedicar-se professionalment en aquest sector o els que són amants dels animals o propietaris d’animals de companyia. És a dir, aquests cursos no necessiten cap formació prèvia, qualsevol és apte.

Es fan cursos específics per als propietaris de gossos adoptants. Què se’ls ensenya?
Per aquells que han adoptat un cadell fem un curs de socialització inclòs en el preu de l’adopció on se’ls explica els consells bàsics per formar un animal equilibrat. És a dir, parlem de la necessitat que té un gos de relacionar-se amb els seus, de sortir al carrer no només per eliminar, d’explicar com el joc els ajuda a posar límits en l’educació i sobretot que un gos necessita d’una bona educació per poder viure en societat.
Després, l’adoptant pot continuar amb els altres cursos que us hem explicat. Per al 2012, estem preparant una sèrie de formats curts (seminaris, xerrades…) que aniran adreçades a futurs adoptants i a aquells que acaben d’adoptar per facilitar-los l’adaptació de l’animal a la nova llar.

I la formació per a professionals vinculats amb el món dels animals de companyia?
El que més ens diferencia és que els nostres cursos són eminentment pràctics ja que es basen en l’experiència acumulada i en la formació continuada dels nostres professionals en el maneig i cura dels animals. Disposem d’una gran varietat d’animals, perfils, problemàtiques, comportaments amb els quals el professional haurà de treballar i resoldre.

Com s’educa l’animal de companyia?
Els nostres cursos per a particulars estan plantejats de tal manera que és el propietari qui es desplaça als nostres refugis un cop a la setmana, per treballar un seguit d’exercicis que després hauran de practicar a casa seva i en el seu entorn habitual. De no ser així, el gos no aprèn. La nostra filosofia és educar al propietari perquè sigui ell qui educa el seu gos.

La bona educació és la base d’una relació estable amb l’animal? L’animal educat té més futur a la societat?
Per a nosaltres en l’àmbit de la Protectora un gos educat és un gos adoptat. Un cop que el gos ha estat adoptat, facilita molt que l’animal estigui educat per al dia a dia del propietari, com pot ser endur-se’l a llocs públics, de vacances, quan va a comprar… Al final el gos i el propietari gaudeixen d’una bona convivència, que és l’objectiu de l’educació canina.

Han assegurat que volen justificar l’ús del gos abandonat com a eina social en el món de les teràpies. Com?
Els projectes de teràpies que portem a terme es caracteritzen per fer del gos abandonat un canal d’ajuda social per a determinats col·lectius, i demostra i justifica que l’animal abandonat és un mitjà per ajudar a persones necessitades o en risc d’exclusió social.

Ja treballen amb centres de referència de l’àmbit penitenciari, de la salut mental i del tractament de discapacitats físiques o psíquiques. Com ho valoren?
Són molt positives tant per als usuaris com per als nostres gossos. Els uns i els altres gaudeixen d’estones de companyia, afecte i sobretot es crea un ambient on ningú és jutjat per com és o pel que ha fet sinó que els gossos esperen d’aquelles persones que els donin estones fora de la gàbia i els usuaris esperen que aquests gossos els faran oblidar la seva situació personal i els aportaran beneficis afectius i relacionals, entre d’altres.

La didàctica amb els animals encara no ha entrat molt a les escoles. Tenen previst treballar en aquesta direcció?
Sí que hem entrat en la didàctica amb els animals dins de les escoles. Ho fem mitjançant xerrades sobre la tinença responsable dels animals de companyia i conscienciant sobre la problemàtica del gos abandonat. Ho fem tant en el centres escolars com desplaçant-los als nostres refugis perquè els infants s’adonin de la quantitat d’animals que hi ha sense llar.

Com es pot entrar en contacte amb l’Escola Daina?
Aquells que vulguin ser futurs alumnes ens poden enviar un correu electrònic a formacio@protectoramataro.org o trucar-nos al 678 98 51 09. També poden seguir-nos a través de la nostra pàgina del facebook on publiquem totes les notícies referents a la escola www.facebook.com/escoladaina.

COMPARTIR