La gran batalla entre PxC, PP i PSC a Rocafonda i Cerdanyola

Joan Salicrú.  Periodista
464

En aquests moments, de forma soterrada, es lliura la batalla crucial de les properes eleccions municipals mataronines als barris de Rocafonda i Cerdanyola, amb una alta taxa d’immigrants extracomunitaris. És una batalla a tres bandes entre el PSC, que ara fa un any va perdre 3.000 vots en aquests dos espais; Plataforma per Catalunya, que va recollir aquests sufragis d’una forma claríssima; i el Partit Popular, que aspira a quedar-se’ls a la propera contesa electoral. Aquest transvasament de vots dels socialistes cap a la formació “identitària” va ser un dels dos elements que van propiciar el relleu a l’alcaldia. L’altre, òbviament, va ser la pujada de gairebé 3.000 vots del mateix Joan Mora. És a dir que la recuperació o no per part del PSC d’aquests sufragis que se li van escapar dotze mesos enrere, serà la clau per poder capgirar la situació i recuperar l’alcaldia. Si per contra, és el PP qui és capaç d’arrabassar aquest vot a Plataforma, les opcions per configurar un executiu de centredreta a Mataró pugen molts enters –o fins i tot d’aconseguir l’alcaldia. I si Plataforma és capaç de mantenir aquesta potent bossa de vots, el 2015 ens podríem tornar a trobar en una situació d’un cert bloqueig institucional.

Dels tres partits en dansa, és obvi que la lluita més forta s’està produint entre el PP i PxC. Els populars saben que cada vot que “mantingui” Plataforma és un vot menys per a ells i, amb la vista posada a Badalona i l’exitosa campanya de l’alcalde Garcia-Albiol, han decidit posar la directa i disputar a Mònica Lora, vorejant els límits del que és tolerable èticament, el cor dels votants del PxC. En aquesta línia s’ha d’entendre les mocions que PP i PxC han presentat al ple de juny i que demanen l’actualització del preu de lloguer que paguen les dues mesquites de la ciutat i el pagament de l’IBI corresponent. Per la seva banda, els nous dirigents del PSC han començat el procés de recomposició del seu discurs i es mostren ara disposats a estudiar mesures polèmiques però sensates com que els immigrants extracomunitaris no tinguin un accés automàtic a prestacions no bàsiques com les ajudes a lloguers.

Queden tres anys per les eleccions, però els partits ja lluiten per no perdre pistonada allà on creuen que els serà més necessari.

COMPARTIR