La SPAM alerta dels abandonaments d’animals que no són ni gossos ni gats

Text: SPAM
1130

Els treballadors de la SPAM comencen a mirar, malauradament, amb certa normalitat les entrades d’animals que no són ni gossos ni gats. En menys de dos anys, l’entitat ha recollit fins a 172 animals, 89 dels quals eren exòtics. Porcs vietnamites, iguanes, tortugues de Florida o conills nans són alguns dels exemples d’animals que fins fa ben poc, eren inexistents als centres d’acollida d’animals de companyia.

La presidenta de la SPAM, Sílvia Serra, alerta de la manca de regulació de protocols d’actuació davant dels abandonaments d’aquests animals exòtics: “El que s’està provocant és que qualsevol tipus d’animal vagi a parar als centres d’animals de companyia, llocs totalment contraindicats perquè no estan preparats per rebre aquests tipus d’animals”, explica Serra en referència a l’arribada recent d’un porc vietnamita i d’una iguana a les instal·lacions de la SPAM. “És evident que al carrer no els podem deixar però això ens obliga a afegir més problemes i despeses econòmiques a les que ja tenim”, comenta Serra en relació a l’abandonament constant de gossos i gats.

I és que el panorama dels animals de companyia està canviant, com ho demostren les darreres dades de la SPAM i d’altres protectores. La incipient moda de comercialitzar amb animals exòtics provoca que aquests mateixos també siguin abandonats. “Alguns d’ells van a parar a un centre d’acollida però d’altres són abandonats directament en espais públics amb els conseqüents perills que això comporta”, diu Serra en relació als problemes que poden comportar a la fauna autòctona o a les noves malalties que transmetren. De fet, un recent informe d’Eurogrup for Animals publicat el 27 d’octubre alerta dels riscos de transmissió de zoonosi cap als propietaris d’animals exòtics comprats com a mascotes.

La societat augmenta el seu interès per la protecció dels animals

Però no tot són males notícies. La societat ha demostrat en els darrers anys, alhora, un increment en la sensibilitat i protecció dels animals que no són ni gossos ni gats. En aquest aspecte, diversos ciutadans s’han apropat als centres d’acollida que gestiona la SPAM amb espècies protegides de fauna salvatge autòctona malferides com ara 3 eriçons, 2 tortugues leproses, 1 serp, 2 xoriguers, 1 xot, 2 rat penats, i 22 aus. En aquest cas, la Generalitat se’n fa càrrec i en manté un protocol molt clar i organitzat a través dels seus centres de recuperació.

Tot i que en menor quantitat, altres ciutadans també s’han apropat als centres de la SPAM amb altres animals com ara gallines, pollastres, ovelles, coloms, perdius, cabres, ànecs o gavines. Per regla general, aquests animals s’havien escapat d’alguna explotació ramadera o bé havien estat ferits al carrer com és el cas de les gavines o els coloms.

Aturar el comerç i intercanvi d’espècies exòtiques

Sílvia Serra no dubta a recordar que el comerç i intercanvi de les espècies exòtiques va cada dia a més i, per tant, també el seu abandonament: “A aquest pas, no trigarem gaire a trobar-nos greus problemes sanitaris si no s’hi posat fre”.

COMPARTIR