L’artritis reumatoide no es cura, però la podem controlar

Pere López.
348

L‘artritis reumatoide és una malaltia reumàtica que afecta múltiples articulacions del nostre cos i que és crònica, per tant, no es pot curar. Al nostre país, se’n diagnostiquen cada any uns 7.500 casos nous, que equivalen a l’1% de la població. Pot aparèixer a qualsevol edat, des d’infants de mesos fins a gent gran de més de 80 anys, però es dóna sobretot en dones entre 30 i 50 anys, i pot causar un deteriorament notable de la qualitat de vida perquè dificulta les activitats diàries. A diferència de l’artrosi, ocasionada pel deteriorament propi de l’edat avançada, l’artritis reumatoide no té una causa clara. El que sí que se sap del cert és el seu origen genètic i que es pot heretar. L’herència, però, no és directa, sinó que en famílies en què algun membre la pateix, la resta de familiars tenen una certa predisposició a desenvolupar-la, segons la Dra. Anna Lafont, metgessa adjunta del servei de reumatologia de l’Hospital de Mataró.

Articulacions inflamades de forma permanent

L’artritis reumatoide es podria definir com una inflamació permanent de les articulacions de causa desconeguda, produïda per un excés de líquid lubricant que fabrica un tel que hi ha a les articulacions dels nostres ossos. En una persona sana, aquest líquid facilita el lliscament de les caretes articulars entre els cartílags i per tant redueix la fricció. Amb l’artritis reumatoide augmenta la producció i les característiques d’aquest líquid, que es converteix en corrosiu: primer afecta i lesiona els cartílags i pot arribar fins arribar a l’os. Això danya les articulacions del nostre cos, sobretot en adults en mans, peus, genolls i espatlles.

Aparició ràpida i sobtada

En unes setmanes l’activitat diària que realitzem, com cosir, cordar-te una camisa ens costa molt, que va acompanyat de dolors ens les articulacions amb les quals fem aquella activitat. El quadre típic, seria un dolor i inflamació de les mans quan ens llevem, i som incapaços de tocar-nos amb els dits la palma de la mà. Això pot durar hores, fins que podem arribar a fer-ho. Al principi només pot aparèixer en una mà, però en pocs dies també, el mateix quadre s’origina en l’altre. Segons vagin passant les setmanes afecta els peus, posteriorment els genolls i pot arribar a les espatlles.

Pel que fa als nens, quan veiem que un infant té dolor en un genoll i que està inflamat sense una causa traumàtica, i que evoluciona amb més dolor i inflamació, seria convenient de portar-lo al pediatra per fer-li una bona revisió i orientar el quadre.

Hi ha proves diagnòstiques específiques que ens poden ajudar a diagnosticar-ho, com seria els factors reumatoides, unes proves de laboratori, que pot determinar la presència d’uns marcadors. Cal destacar que la presència d’aquests factors no vol dir que podem patir la malaltia, però ens poden donar una alerta de realitzar un seguiment més directe d’aquests pacients.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí