Les mil i una cares del tomàquet del Maresme a la cuina

Text: Consell Comarcal del Maresme
542

El tomàquet del Maresme dóna molt de joc a la cuina i, com a mostra, les propostes que ens presenten els restauradors i xarcuters de la comarca en la vuitena edició de les Jornades Gastronòmiques del Tomàquet que es van inaugurar el passat dijous 12 de juliol i es perllongaran fins el 31 d’agost. Com a entrant, combinat amb el plat principal i, fins i tot a les postres, el tomàquet produit a les hortes maresmenques és cada vegada més apreciat pels cuiners i cuineres. Cada varietat aporta gustos i textures capaces de sorprendre els paladars més exigents.

Vilassar de Mar ha estat el municipi on s’ha donat el tret de sortida de la vuitena edició de les Jornades Gastronòmiques del Tomàquet del Maresme, una proposta a la qual any rere any s’hi sumen més municipis i més establiments. A l’edició 2012 hi participen un total de 44 restaurants i establiments alimentaris de 15 municipis: Arenys de Munt, Argentona, Cabrera de Mar, Cabrils, Caldes d’Estrac, Canet de Mar, Malgrat de Mar, Mataró, Premià de Mar, Pineda de Mar, Sant Iscle de Vallalta, Sant Vicenç de Montalt, Teià, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar.

El tomàquet és un dels productes que podem trobar al llarg de tot l’any, però és a l’estiu quan la producció maresmenca es converteix en una ‘delicatessen’ per als cinc sentits. La riquesa de la nostra horta ens porta al mercat una gran varietat de tomàquets, cadascuna amb formes, gustos i textures diferents. Aquestes característiques han estat aprofitades al màxim pels professionals de la cuina que han posat en marxa l’enginy per sorprendre els clients amb originals i, fins i tot agosarades, propostes gastronòmiques: botifarra de tomàquet, paté de tomàquet, gelat de tomàquet, confitures, melmelades… i mil i una combinacions d’entrants, plats principals i postres amb el tomàquet com a ingredient imprescindible.

Per tal de donar a conèixer les propostes dels establiments maresmencs, el Consorci de Turisme i el Consell Comarcal a partir del projecte Productes de la Terra Maresme han editat un fullet informatiu que recull la variada oferta de plats i preus. La publicació també ha comptat amb la col·laboració del Gremi d’Hostaleria i els ajuntaments dels municipis participants.

A part de les propostes gastronòmiques que ens ofereixen els restauradors i establiments alimentaris, l’opuscle també presenta una relació dels productors de tomàquet del Maresme i 5 receptes facilitades pels restaurants 6Q (Canet de Mar), Pala d’Art (Malgrat de Mar), Can Formiga (Pineda de Mar), Menjars Cuinats La Teca (Argentona) i Botavara (Vilassar de Mar).

Una novetat és la identificació visual dels establiments que han estat distingits amb la identificació “Aquí servim productes de la terra Maresme”, un reconeixement que concedeix el Consell Comarcal amb el suport de la Diputació de Barcelona a aquells restaurants o establiments alimentaris que ofereixen als seus clients productes de proximitat i segueixen la filosofia Km 0.

 

COMPARTIR