Març, mes gastronòmic al Maresme

477
DO Alella
Presentació VI Jornades Gastronòmiques del Vi DO Alella

El mes de març arrenca amb tres propostes gastronòmiques de referència per a la comarca: les VI Jornades Gastronòmiques del Vi DO Alella, la 17a Pesolada a Caldes d’Estrac i les XIV Jornades Gastronòmiques del Plat de Mataró.

Del 25 de març al 10 d’abril tornen les Jornades Gastronòmiques del Vi DO Alella. Els municipis d’Alella, Cabrils, el Masnou, Montgat, Montornès del Vallès, Premià de Mar, Pineda de Mar, Sant Fost de Campsentelles, Teià, Tiana, Vallromanes, Vilanova del Vallès, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar, hi participaran amb els seus restaurants. Les Jornades, amb el vi DO Alella com a protagonista, inclouen establiments d’alta qualitat de les localitats del Maresme i del Vallès Oriental.

Enguany s’ha canviat la data de les Jornades per fer-les coincidir amb la primavera, una estació que des del Consorci DO Alella (CDOA) es considera més adequada per fer aquesta proposta. D’altra banda, la gerent del CDOA, Alejandra Lara, explica també que en aquesta edició s’aposta per la qualitat: “Visitem els restaurants de les Jornades per conèixer-los personalment, acompanyats d’una sommelier que els dóna suport per crear harmonies entre els seus plats i els vins de la DO Alella”, apunta Lara.

Per la seva banda, els restaurants participants han de crear un menú amb un vi de la DO Alella i a més, rebran personalitzats uns punts de llibre en els quals hi haurà imprès el seu menú i la nova imatge turística del territori DO Alella, amb l’objectiu que els puguin repartir entre els seus clients en el mes del llibre i de Sant Jordi.

“Estem rebent molt bones sintonies de participació per a aquesta edició, fins i tot de localitats de l’Alt Maresme com Pineda de Mar”, explica la gerent del Consorci. També afegeix que enguany “treballem per vincular restaurants d’alta qualitat amb la DO Alella”.

La Pesolada de Caldes, oberta al públic

Cartell 17a Pesolada
Cartell 17a Pesolada

La Pesolada de Caldes d’Estrac és una altra de les grans cites gastronòmiques de referència de la comarca. En aquesta nova edició, la que fa 17, l’Ajuntament de Caldes ha afegit un acte popular i participatiu als tradicionals menús dels restaurants per així fer arribar a la població l’esdeveniment. Per aquest motiu, l’esplanada de Can Muntanyà acollirà el proper 20 de març un àpat popular a base d’arròs cuinat amb pèsols com a ingredient.

En la 17a edició de la Pesolada de Caldes, l’Ajuntament ha volgut fer un pas endavant obrint el certamen gastronòmic que té com a protagonista la varietat del pèsol de la floreta. Així, com ja va fer-se amb la Mongetada –jornada gastronòmica dedicada a la mongeta del ganxet–, l’àrea de Promoció Econòmica ha organitzat enguany aquesta arrossada popular amb pèsols.

El regidor de Promoció Econòmica, Àngel Rusiñol, explica que “a més de l’oferta dels restauradors locals quant a menús elaborats amb pèsols mentre dura el certamen, hem considerat que ja era hora que els nostres vilatans tinguessin l’oportunitat de gaudir d’aquest saborós llegum que ens identifica”.

Caldes ha programat aquest cop, doncs, un acte popular per a celebrar la tradicional arribada del pèsol de la floreta a la població. “Volem que la Pesolada arribi a tothom”, explica Rusiñol, que afegeix que “com que el pèsol de la floreta té una producció limitada, per poder fer realitat un àpat popular, es farà combinat amb l’arròs de segon ingredient en aquesta primera Pesolada Popular de Caldes”.

En funció de l’acceptació que tingui l’acte, es consolidarà de cara a anys vinents, pensant en degustar diferents menús de la cuina del pèsol i potenciant sempre la participació dels veïns del municipi, expliquen des del consistori.
A més d’aquesta festa popular, però, s’ha de destacar l’acte central de presentació de la 17a Pesolada (el proper 10 de març, a l’Hotel Jet), enguany només per a premsa especialitzada i convidats, per decisió de l’Associació de Restauradors i Hostalers de Caldes d’Estrac, entitat organitzadora de l’acte.

El Plat de Mataró, de nou a l’abast de tothom

El mes de març també, a la capital del Maresme, les XIV Jornades Gastronòmiques El Plat de Mataró ens porten un altre any aquesta deliciosa oferta culinària. Fruit de l’elaboració dels productes autòctons mataronins neix el Plat de Mataró: pèsols amb sèpia i patates, un plat guisat de cuina mediterrània que té les seves pròpies jornades a la primavera.

Un cop a l’any se celebren, doncs, les Jornades Gastronòmiques del Plat de Mataró i el concurs del Plat de Mataró, organitzat pel Gremi d’Hostaleria i Turisme de Mataró i el Maresme, on una vintena de restaurants hi participen cuinant el plat mataroní.

Tots els establiments participants serveixen el Plat de Mataró, pèsols amb sèpia i patates, mentre duren les Jornades, en format tapa, menú o a la carta. La cita és del 16 de març al 30 d’abril.