Matilde León, infermera al front de guerra

Margarida Colomer.  Historiadora
434

La Marina, filla gran de la Matilde, fa temps que em va explicar la història de la seva mare. Era quan ens vam trobar en la visita dels espais de la Batalla de l’Ebre, ella em deia: “Aquí la meva mare havia fet d’infermera”.

Matilde va néixer a Ceuta el 1916, en el si d’una família de pescadors. Per raons familiars, el 1927 van venir a viure al carrer de Balmes de Mataró. Al cap de poc van anar a viure al primer pis del Cafè de Mar. Tenien com a veïns la família Masafrets.

Quan va esclatar la Guerra Civil, Matilde tenia 20 anys. Amb el seu títol de la Creu Roja a la mà, va voler fer-se miliciana per fer d’infermera als fronts de guerra. En un tren que circulava fent un recorregut definit pels punts propers al front de l’Ebre s’hi va instal·lar un quiròfan, on es feien els primers auxilis i operacions.

L’equip estava format per un cirurgià militar, un anestesista i dues infermeres, ella n’era una. Matilde recorda que va viure moltes situacions difícils. Un dia, mentre estaven al quiròfan operant una cama d’un soldat, els va sorprendre un bombardeig. L’altra infermera va sentir tant de pànic que va deixar els estris i marxà corrents al refugi. L’operació la van acabar el metge, l’anestesista i ella de manera satisfactòria, no sense por, ja que ells també en tenien, però la van poder controlar.

Una vegada acabada l’operació, el metge va parlar amb la companya d’infermeria de la Matilde. Li va dir que el que havia fet era comprensible, però no admissible. L’equip mèdic estava al front per salvar vides i en aquells moments si tots quatre haguessin fugit, el soldat que estaven operant hagués mort. En el front tots s’hi jugaven la vida, tant els militars com l’equip mèdic.

La història de la Matilde és una de tantes que han quedat en l’anonimat. Les dones en temps de guerra foren protagonistes actives en la solidaritat republicana. Van ocupar llocs de treball dels homes que anaven a front, fent-se més visibles en els espais públics com en els partits polítics, sindicats, càrrecs polítics i al front de guerra. Malauradament, la por i el silenci que va imposar el franquisme farà que siguin les grans desconegudes.

La Marina recorda quan la seva mare, cosint a casa estones a la nit, li explicava les històries de la família i l’experiència de la guerra. La història de la Matilde dona coratge a la saga familiar Del Río i León. Tots ells lluitadors antifranquistes.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí