Més d’un miler de persones en els recomptes nocturns de persones sense llar a Barcelona, Mataró i Sant Adrià

Text: ACN  // Foto: Jordi Pujolar
733

Les entitats del tercer sector reclamen “donar visibilitat” al problema i l’adopció de mesures per oferir una sortida al col·lectiu

Més d’un miler de voluntaris van recórrer la matinada del passat dijous 18 de maig els carrers de Barcelona, Mataró i Sant Adrià de Besòs per fer actualitzar el cens de persones sense llar que viuen al ras. L’acció, que es fa repetidament en diferents ciutats de l’àrea metropolitana de Barcelona, i també a les principals capitals del país, pretén “donar visibilitat” a la situació de fragilitat que viuen aquestes persones i reclamar solucions a les administracions. “És important generar un vincle de confiança per conèixer de primera mà les seves necessitats i poder dissenyar programes més adequats”, va explicar el responsable de la Creu Roja de Mataró, Santi de Arcos. El recompte estava organitzat pels diferents ajuntaments i entitats del tercer sector.

La capital del Maresme va ser una de les tres ciutats que es va mobilitzat per fer el recompte. Feia set anys que no s’actualitzaven les dades i l’última vegada que es va fer el cens de persones sense llar, l’any 2010, es van arribar a comptar mig centenar de persones. El perfil d’aquestes persones al llarg dels anys, expliquen des de Creu Roja, ha anar variant.

Durant els anys més durs de la crisi, asseguren, hi havia sobretot immigrants que, en perdre la feina, acabaven recorrent al carrer. Aquella onada ara ja no existeix i darrerament ha aparegut arreu un perfil de ‘nous pobres’ que es troben al carrer per primera vegada després de dur, fins al moment, una vida més o menys còmoda.

El seu responsable de Creu Roja a Mataró, Santi de Arcos, recorda que arribar a la situació de “tocar carrer” suposa un cop molt dur per a moltes persones i saber quantes n’hi ha, donar visibilitat al problema per no deixar ciutadans “abandonats” i poder-los oferir ajuda són els principals reptes de campanyes com aquesta.

Creu Roja és una de les entitats que, a Mataró, més treballa amb aquest col·lectiu. Gestionen un centre d’acollida a la ciutat, ofereixen ajuda de manera proactiva durant les onades de fred i, des de fa un temps, també organitzen batudes setmanals, cada dilluns, per recollir les demandes de les persones que dormen al carrer.

Paral·lelament, l’Ajuntament i les entitats del tercer sector fa anys que van posar en marxa el Club Social Andana per a l’atenció de persones que viuen en situacions límit i que tenen en aquest ‘centre de dia’ una via d’escapament. El centre organitza activitats durant el dia, ofereix dinar i alguns serveis, com la bugaderia.

L’alcalde, David Bote, que durant la matinada també va participar del recompte, va explicar que tot i el treball que ja s’està fent a la ciutat, cal “millorar la radiografia” i aconseguir que més gent es pugui apuntar a programes socials, així com preveure que, si la realitat ho requereix, es puguin impulsar noves accions per donar-hi resposta.

La campanya “A Mataró comptem tots”, que es va portar a terme durant la nit del 17 al 18 de maig, va acabar amb el recompte de 40 persones que dormien al ras a diferents punts de la ciutat. La campanya mataronina va comptar enguany amb la col·laboració de 160 voluntaris que per grups van recórrer tota la ciutat, dividida en 20 zones diferents.

La darrera vegada que es va fer aquesta acció a Mataró va ser l’any 2010, quan es van localitzar 43 persones sense llar. Aquesta xifra va augmentar posteriorment fins a 50 persones amb la incorporació d’altres observacions realitzades per diferents serveis tècnics de l’Ajuntament i les mateixes entitats organitzadores i col·laboradores.

COMPARTIR