Mortalitat massiva de nacres a la posidònia de Mataró

Associació Posidònia 2021.
626

La nacra (Pinna nobilis) és un mol·lusc bivalve endèmic del mar Mediterrani i molt característic a las praderies de posidònia com la que tenim a Mataró. Actualment es troba amenaçat a un nivell tant crític que la massiva mortalitat actual fins i tot pot significar l’extinció de l’espècie a tot el Mediterrani en qüestió de pocs mesos

Després de l’alarma donada pels científics a finals del 2016 quan es va començar a observar un gran nombre d’individus morts al sud de l’Estat Espanyol, aquest fenòmen es va anar extenent primer a les Balears i posteriorment al sud de la costa catalana.

A Mataró en les darreres setmanes tots els exemplars observats pels col·laboradors de l’associació Posidònia 2021 ja han estat afectats per un organisme microscòpic encara no classificat que bloqueja el sistema digestiu fent que aquest “musclo gegant” tant emblemàtic de casa nostra mori literalment de gana. Malauradament les úniques observacións de nacres vives que s’han produït darrerament corresponen a una espècie molt similar de tamany més petit, la nacra de roca (Pinna rudis) que curiosament no es veu afectada per aquest fenòmen.

En aquest moment les poblacions de la Costa Brava sembla que són les úniques de tota la costa Mediterrànea que encara no han estat afectades però malauradament és qüestió de temps. A les zones amb mortalitat evident com a Mataró és molt important proporcionar informació de la presència de qualsevol exemplar viu. Disposar d’individus resistents a aquest organisme serà determinant per a una futura repoblació. Es prega enviar qualsevol observació incloent foto, localització,fondària,tamany, etc. a info@posidonia2021.org o www.observadoresdelmar.es/projecte-14.php.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí