La necessària reputació a la xarxa

Eli Guillén.  Màrqueting digital. www.eliguillen.es
343

Sabies que el 60% dels consumidors desconfien d’una marca amb opinions negatives?

En el món digital un pas en fals pot destruir un negoci gairebé sense que ens n’adonem. Alguns emprenedors semblen pensar que si simplement ignoren l’esfera virtual, no es veuran afectats per aquest món intangible i abstracte, però és un pensament erroni.

La reputació en línia és el reflex del prestigi d’una marca a la xarxa. La reputació no està sota el control absolut del subjecte o l’organització, sinó que també la configuren els usuaris quan comparteixen les seves opinions. Podem dir que és la suma de dos aspectes:

  1. Els factors interns: la informació que comparteix la mateixa persona o empresa sobre si mateixa i les accions digitals que du a terme.
  2. Els factors externs: els comentaris i les opinions que aporten altres usuaris.

La importància de la reputació radica en el fet que ens ajuda a atraure i retenir clients. Les experiències de les persones amb una empresa, així com la manera en què els altres perceben aquestes interaccions tenen un paper molt important en la construcció de la reputació. Un gran producte o servei pot despertar l’interès, però una gran reputació ens ajuda a destacar entre la multitud.

Tenir una bona reputació és sinònim de benefici per a l’empresa. D’una banda, ens brinda un avantatge competitiu i atrau seguidors i defensors de la marca. De l’altra, una reputació empresarial positiva crea oportunitats de creixement i expansió, ja que tant empreses com persones estan més disposades a treballar amb marques en les quals confien i admiren.

L’única manera de millorar la teva reputació digital és saber en quina situació et trobes. Què opinen els teus clients, proveïdors i empleats sobre els teus productes i serveis? Amb quins termes es relaciona a la teva empresa a la xarxa? Ets una autoritat al teu sector?

A l’hora de gestionar la reputació hauràs de fer front a crítiques i comentaris negatius, sempre traslladant la conversa a un àmbit privat. No és l’única cosa que has de tenir en compte si vols guanyar prestigi online. Has d’incrementar els comentaris positius i, per a això, has de guanyar autoritat i visibilitat. Aconseguir-ho passa per dotar a les xarxes socials d’informació pròpia i visual, així com estimular la conversa amb els teus seguidors.

També hauràs de millorar el posicionament orgànic mitjançant contingut original i de qualitat i assegurar-te que la informació sigui clara i estigui ben organitzada. Google premia a les empreses que compten amb una web actualitzada. I, com sabràs, no hi ha millor senyal d’autoritat que estar als primers llocs d’aquest cercador.

Tant si tens la teva pròpia empresa com si estàs pensant a crear una botiga en línia, has de començar a gestionar la teva reputació digital des d’ara mateix. Tu pots!

COMPARTIR