Per a què la política?

Consol Pradol.  Sociòloga
372

Tenim tants motius i tantes raons per queixar-nos, indignar-nos i excloure’ns del nostre sistema de partits! Per la falta de resolució dels conflictes socials, econòmics, territorials, i per la xacra de la corrupció i la manipulació que tot ho malmet.

Tinc la sensació que vivim en un bucle de confusió amb capes superposades de problemes. I una confusió alimentada per tactismes que no miren ni el conjunt del comú, ni les conseqüències d’un futur proper. Un dels riscos actuals és aquells que pesquen en la confusió: populismes, poders fàctics…

Alguna vegada no heu rebut missatges a través de les xarxes sobre el desprestigi de la classe política? Missatges que al·ludeixen a privilegis de diputats i diputades sovint no del tot certs. Missatges així no són innocents, formen part d’una campanya soterrada contra la política, en majúscula. Hi ha poders als quals no interessa la política, precisament perquè és l’únic instrument per posar límits als abusos de poder i a la vulnerabilitat dels drets socials. La política és el mecanisme de gestió dels interessos comuns.

Es comença amb el desprestigi, per continuar qüestionant, com una cadena. Són necessaris tants polítics? Per a què serveixen els partits? Per què votar? Per què defensar allò que és públic? Hem viscut per sobre de les nostres possibilitat, per tant, millor menys Estat i més individu… i així, successivament en una cadena que intenta calar en l’imaginari col·lectiu com una pluja fina. Ja sabem qui perd i qui guanya en aquestes circumstàncies.

Malament anem quan la política deixa de ser útil als ulls de la ciutadania. En política necessitem quelcom que ens orienti i ens situï per sobre de la confusió del moment, és una de les seves utilitats. Se m’acut alguns elements que ho fan possible: la reflexió (pensar), la comprensió de les diferents realitats (en plural), la deliberació i el debat públic, el diàleg i la negociació.

Per tot plegat, exigim, denunciem, el que calgui, però compte amb ajudar aquells que volen el desprestigi de la política en benefici propi.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí