El periodisme mòbil guanya terreny

Anna Lladó.  Periodista. annalladoferrer.wordpress.com
825

El periodisme mòbil -és a dir, principalment els vídeos informatius elaborats amb telèfons intel·ligents i sovint editats en els mateixos dispositius- és una tendència a l’alça. Cada cop són més els mitjans que aposten per aquesta manera d’elaborar continguts. Com a exemple, podem destacar el documental ‘The Collectors’, elaborat per la ràdio i televisió pública d’Irlanda. És un treball, de gairebé una hora, que va ser gravat amb un iPhone 6S+ i que narra la història de sis col·leccionistes de productes de Coca-Cola, peces de Lego o nines. Altres casos són el documental ‘Tiempo de venganza’ sobre la Guerra Civil, de la periodista espanyola Leonor Suárez, de la ràdio i televisió del Principat d’Astúries, o els innovadors episodis ‘Phoning It In’, del nord-americà Mike Castellucci. En tots dos casos, l’eina utilitzada també ha estat un telèfon mòbil.

No només el telèfon s’està fent servir per a l’elaboració de formats llargs sinó també de més curts, amb reportatges i, fins i tot, connexions en directe. Als Informatius l’utilitzen canals de televisió com ara el català 8TV, la BBC, la cadena canadenca CBC o la sueca SVT, per citar només alguns exemples.

El periodisme mòbil permet arribar a més llocs i moure’s amb més facilitat en espais petits. L’equip és més lleuger i més barat i a més, aporta més intimitat durant les entrevistes. Són alguns dels avantatges. Ara bé, també hi ha crítiques; la qualitat no sempre és bona, la connexió, així com les aplicacions per gravar i editar poden fallar i la bateria s’acaba de seguida. I és que no cal oblidar que l’eina amb què es grava no deixa de ser un mòbil. En qualsevol cas, segons ha posat de manifest la darrera edició del Mobile Journalism Conference, a Irlanda, el periodisme mòbil guanya terreny com a complement de les càmeres tradicionals.

COMPARTIR