Quatre raons per les quals els teus propòsits d’any nou no funcionen

Eli Guillén.  Màrqueting digital. www.eliguillen.es
493

Malgrat les nostres millors intencions, per què és tan difícil complir els propòsits? No importa si el propòsit és començar un nou hàbit o abandonar una addicció; tot es redueix a constància i dedicació.

La majoria de la gent atribueix el seu fracàs en el compliment dels propòsits a la falta de temps, recursos o motivació, o a la pèrdua d’entusiasme després de començar. Segons les recerques, només un 16% de les persones són capaces de complir els seus propòsits. La majoria abandona entre una i sis setmanes després de començar, i molts d’aquests propòsits es repeteixen any rere any.

Establir propòsits poc realistes

Un propòsit es refereix al que li agradaria fer, no al que “hauria de” fer. La gent es fixa objectius excessivament difícils que ràpidament es tornen inassolibles. És fonamental revisar els teus propòsits per a veure si són assolibles. Són quantificables? Estan limitats pel temps? Són específics? Estan d’acord amb els teus propòsits? És possible dividir-los en parts més petites? És possible aconseguir-los en el termini fixat?

Responsabilitat

Treballar amb un entrenador, un mentor o un company de responsabilitat garanteix la presència de l’energia i l’impuls adequats. Podem estar segurs que si seguim els passos, assolirem els nostres objectius.

Falta de planificació

Sempre és necessària una gran planificació per a una bona implementació. És més realista planificar els passos d’acció entorn de la resolució, dividir-los en parts més petites. Els objectius setmanals comporten una sensació d’assoliment, en lloc de: “Oh, tinc tot un any per a mi, sempre puc tornar a començar el mes que ve quan tingui més temps”.

Sense seguiment

Una revisió setmanal o quinzenal et permet fer un seguiment dels teus progressos i convertir les excuses en oportunitats. El que es mesura es fa, i el que es fa pot millorar-se i convertir-se en un hàbit amb l’ajuda d’un bon sistema de seguiment. Moltes de les barreres aparents es basen en suposicions, inferències, judicis, pensaments exagerats i punts de referència anteriors. Un historial d’assoliments ajuda a desenvolupar la coherència en la resolució.

Poc clar

La majoria de les persones no assoleixen els seus objectius perquè el seu “per què” no és clar. El “per què” és el que motiva a les persones a emprendre accions. Pot ser que sàpiga el que vol, però no podrà esbrinar com assolir-ho tret que sàpiga per què ho vol. Llavors, per què et proposes aquestes coses? Què et motiva?

No siguis ni massa dur ni massa fàcil amb tu mateix i, el més important, gaudeix del procés de canvi i transformació. Recorda que els guanyadors i els perdedors tenen els mateixos propòsits; és el que un fa per a omplir el “buit” que hi ha entre tots dos el que marca la diferència.

COMPARTIR