Temps de calçots i calçotades

Text: Redacció
658

El fet que es consumeixi tradicionalment en un àpat comunitari com és la calçotada, ha fet d’aquesta ceba un producte molt arrelat a les tradicions festives catalanes i protagonista d’un acte social en sí mateix. La producció de calçots es concentra sobretot en les comarques tarragonines i el seu consum en temporada, de novembre a abril, ha esdevingut un acte gastronòmic de promoció turística de la zona. Amb els anys, però, els calçots han superat els límits d’aquest territori i s’han desplegat plenament per tota Catalunya.

Els calçots reben aquesta denominació a causa del seu mètode de conreu: es tracta de brots de ceba blanca replantats i coberts periòdicament amb terra, a mida que el tall va creixent, ‘calçant-lo’. El resultat, un cop arrencat, és un brot desenvolupat d’entre 15 i 25 cm, blanc, tendre i llargarut, de sabor dolç i intens. Els calçots que estan protegits per la IGP Valls són les cebes procedents de la varietat de ceba blanca gran tardana.
 

Llocs recomanats on menjar calçots al Maresme

 
RESTAURANT CAN RAIMÍ 
Argentona. Tel. 93 001 34 69
www.facebook.com/canraimi
Es troba emplaçat en una masia del segle XVII, ubicada en la urbanització que li dóna nom i envoltat completament de natura. Estan especialitzats en esmorzars de forquilla i cuina tradicional catalana. Cal destacar la seva paella, que podem trobar sempre en el menú del dijous. També són molt recomanables les seves carns a la brasa, carxofes, cargols i els seus menús de calçots.

RESTAURANT EL PALLER
Premià de Mar . Tel. 93 752 41 68
www.facebook.com/RestaurantElPaller
Situat a la masia de Can Serra, amb més de 50 anys de recorregut gastronòmic, estan especialitzats en carns a la brasa, cargols i calçots amb salsa feta a casa. Fan esmorzars de forquilla cada dia. Disposen de productes de l’hort propi, com els tomàquets del Paller. Gran aparcament, gran espai de joc infantil i zona d’animals

RESTAURANT CAN MARTÍ
Premià de Dalt . Tel 93 752 37 59
www.restaurantcanmarti.com
A l’entrada de Premià de Dalt, a sobre l’autopista, s’hi troba la Masia Can Martí (del 1722). Amb més de 30 anys dedicats a la restauració ofereixen una àmplia oferta gastronòmica, tant de menús com a la carta, mantenint la cuina tradicional i de brasa, amb productes de temporada, com les seves calçotades. Amb un ampli aparcament envoltat de jardins, cal destacar els seus dissabtes amb sopar-ball.

RESTAURANT CAL SENYOR
Vilassar de Dalt. Tel. 93 753 21 60 – 625 414 446
www.facebook.com/pages/Cal-Senyor/519207741427911
Es troba enmig de la muntanya, a prop de la Roca d’en Toni, conegut dolmen.  Compta amb una extensa carta de carns a la brasa, arrossos de muntanya, guisats, etc. S’hi pot menjar calçots i gaudir de la natura.
 
 
RESTAURANT SANT SALVADOR
Vilassar de Dalt . Tel. 93 753 17 03
www.restaurantsantsalvador.com
En un entorn natural, situat a prop de la Creu de Can Boquet, són especialistes en carns a la brasa. S’hi pot menjar els calçots fets de la manera tradicional i acompanyats amb la salsa de la casa.
 
 
RESTAURANT LA RIBES
Cabrera de Mar. Tel. 93 759 8963
www.restaurantlaribes.com
Restaurant amb menú diari, a prop de Mataró, El Cros d’Argentona i Vilassar de Mar. És una masia del segle XV, amb interiors espaiosos i terrassa enjardinada amb ampli aparcament. Ens proposen carns a la brasa, calçotades i una original cuina creativa i tradicional.

RESTAURANT LA BRASA
Riudarenes. Tel. 972 85 60 17
www.labrasa.com
Situat a Riudarenes, comarca de La Selva, permet gaudir d’un bon àpat amb els diferents plats de l’autèntica cuina catalana i també d’excel·lents carns a la brasa,  rostits i productes de temporada, així com cargols,calçots, faves tendres, carxofes i barrejats, dins l’àmplia carta d’aquest típic i acollidor restaurant.

MASIA CAN RODON
Cabrera de Mar. Tel. 93 750 64 95
www.masiacanrodon.com
Can Rodon és una masia catalana del 1708. Us ofereix  tot un ventall de possibilitats, des d’entrepans fins a tapes, coques casolanes tipus pizza, esmorzars de forquilla, menús de cap de setmana i diari, menús per a grups fins a 60/70 persones i menús especials de  calçots i carxofes… Cuina Casolana, Catalana i de mercat amb productes de proximitat.

BAR – RESTAURANT DAYMAR
Teià. Tel. 93 555 73 89
www.daymar-restaurant.com
Al Polígon Buvisa de Teià, tocant a Premià, ofereix el millor menú pels caps de setmana en relació qualitat-preu. Gran saló per a festes i celebracions de comunions, casaments, etc. Facilitat per aparcar.
 
 
L’HORT DE LA XINESCA
Vilassar de Mar. Tel. 656 52 27 74
www.cultiusmaltas.com
Si vols menjar-te els calçots fets a la brasa tranquil·lament a casa, pots demanar-los i passar-los a recollir a l’Hort de la Xinesca, i alhora podràs fer la teva compra de fruita i verdura de proximitat i primera qualitat. Està situat a la finca sobre el Passatge de les Roses, cantonada amb Ronda Vilassar.

COMPARTIR