Una empresa d’Alella crea el primer ‘airbag’ cervical per a motoristes

Text: ACN
1007

L’empresa APC System ha desenvolupat el primer airbag cervical, ajustable a qualsevol casc de moto. La companyia, ubicada a Alella, ja comercialitzava un casc amb ‘airbag’ incorporat, però el nou enginy suposa un pas endavant i permet que el casc de qualsevol fabricant es pugui dotar d’aquest sistema de protecció. L’airbag es fixa a la part inferior del casc, envoltant el coll del motorista, i mitjançant radiofreqüència es connecta amb una petita centraleta electrònica que s’instal·la a l’interior del vehicle. En cas d’accident, aquesta centraleta capta la informació, la processa i envia el senyal al casc per inflar l’airbag. Tot aquest procés es fa en menys d’una dècima de segon.

Només donar el contacte a la moto, aquest sistema de seguretat comença a analitzar la informació sobre el moviment del vehicle. Quan detecta alguna anomalia que pugui semblar un accident, un microprocessador s’assegura que el motorista està, realment, davant d’un accident i, si és així, s’envia un senyal al collar cervical per “disparar” l’airbag.

Així és com funciona el nou enginy d’APC System, una empresa que fabrica solucions per a garantir la seguretat del trànsit. El director general de la companyia, Antonio Palencia, explica que el funcionament del sistema sembla “molt llarg d’explicar”, però assegura que tot el procés, des de la detecció de l’accident fins a l’activació de l’airbag, “triga el mateix que el que triguem a parpellejar, una dècima de segon”.

Aquest és el primer sistema que hi ha al mercat que permet muntar l’airbag sobre el casc. El disseny del collar cervical fa possible ajustar-lo a qualsevol tipus de casc. Des de fa tres anys, aquesta mateixa empresa ja comercialitza un casc amb l’airbag incorporat. “Volem ajudar el motorista en cas d’accident i així protegim les primeres vertebres, que són les que poden provocar lesions més greus”, apunta Palencia.

En cas d’accident de moto, habitualment el coll pateix una elongació excessiva i, segons APC System, l’airbag cervical minimitza el moviment del coll. El ‘Neck Brace’, com l’han batejat, també actuaria com a protector davant possibles impactes del motorista contra alguna paret o contra el mateix parabrises del cotxe que l’envestís per darrere.

COMPARTIR