Entre virus “y a lo loco” arriba la Verema 2020

Eli Cots Foraster.  www.avinturat.com
1047

Tot el que és bo es fa esperar, diuen.

Poda? Verema? I alguna cosa més…

Perquè podem gaudir del vi que embolcalla la nostra copa han de passar unes quantes coses. Primer de tot, el repòs amb la caiguda de la fulla cap al mes de novembre i desembre, quan es prepara la poda i nova plantació entre els mesos de gener i març. A l’anar arribant a l’abril, és el moment de netejar, llaurar, adobar i preparar els sarments per entrar en la fase de creixement de la planta. Amb el maig arriba la primavera, que la sang altera, i amb ella la sàvia comença a entrar en moviment. A partir d’aleshores s’inicia la fase de floració amb els primers brots que tenyeixen la vinya de verd. És moment d’ultimar la poda i començar a preparar el combat contra plagues i malalties. Més endavant, per Sant Joan esperem que la flor que ha crescut esdevingui fecundada perquè el fruit maduri durant els mesos d’estiu, durant el juliol i l’agost. Continuen els controls fitosanitaris, de maduració, selecció, buidat, etc. Mentre arriba el verol, quan els raïms han anat creixent des que semblaven pèsols. I finalment passen de verd a vermell viu (en el cas dels negres) i a groguenc (en el cas dels blancs). Acidesa, sucres…vist i plau després del tast dels grans de raïm diaris? Doncs a veremar abans no arribi una tempesta d’estiu i enganxi la botrytis, un fong que perjudica especialment al raïm. D’aquesta manera, es culmina el cicle, entre setembre i octubre. Recol·lecta, despalillat, premsat, remuntat, fermentació, envelliment, tractaments previs a l’embotellament. Cada tipus i varietat té les seves necessitats i procés.

Sembla mentida poder fer un resum de poques línies del que és tot el cicle d’aquesta planta, la vid, i la posterior elaboració de tants bons caldos.

I per a més inri, aquest any entre Covid-19 i pandèmies mundials, a Catalunya la Verema 2020 ve marcada pel míldiu. Un fong que afecta les fulles, tija i directament al fruit. Perquè no ens podem oblidar del canvi climàtic. L’excés de pluges i les temperatures anormalment altes han fet que s’avanci la verema entre 5 i 10 dies. A més de les previsions de la baixada del rendiment, arran de l’afectació del fong, d’entre el 30 i el 70% de la producció, depenent de la zona. Des del Departament d’Agricultura es volen destinar 13 milions d’euros en concepte d’ajuts per als cellers més afectats per l’atac del míldiu.

I entre totes i tots podem aportar el nostre granet de sorra potenciant que se segueixi comprant i demanant vi català (als cellers, botigues especialitzades, restaurants). I visitant a aquestes enòlogues, viticultors, vinicultores i vinyaters a casa seva, a les bodegues. Per conèixer de prop la feina que fan i les obres d’art que en resulten. El vi forma part de la nostra cultura i gastronomia. S’ha de conèixer, difondre, aprendre’n i cuidar-ne. I això ho podem fer a través de l’Enoturisme, aventurant-nos en el màgic món del vi.

COMPARTIR