Visca Amazon!

Albert Dresaire.  Consultor en TIC i gestió documental
714

Ja fa temps que moltes veus alerten dels mals que pot comportar l’expansió d’Amazon. Ara, un informe de l’American Booksellers Association i Civic Economics revela que, com a resultat d’aquest creixement, als Estats Units s’han perdut llocs de treball i han disminuït els ingressos fiscals. L’informe, que porta per títol Prime Numbers: Amazon and American Communities, documenta els efectes tant de les vendes d’Amazon com, també, del creixement explosiu de les transaccions mitjançant el seu Marketplace de tercers entre els anys 2014 i 2016.

Es calcula que, només el 2016, les vendes al detall d’Amazon van desplaçar a 44.000 botigues que donaven feina a 637.000 treballadors del comerç minorista. Fins i tot tenint en compte la xarxa de distribució massiva d’Amazon, el resultat net és una pèrdua de més de 500.000 llocs de treball a tot el país. L’informe deixa clar que l’estratègia d’Amazon d’evasió d’impostos sobre les vendes ha continuat malgrat els acords, molt publicitats, amb l’administració nord-americana.

Segons l’Associació de Llibreters Americans el creixement és preocupant: les dades de l’any 2018 indiquen que les vendes d’Amazon ja van arribar als 189.000 milions de dòlars, la qual cosa equival a 62.000 botigues, 900.000 llocs de treball (Amazon donava feina a 200.000 persones el 2018) i entre 5.500 i 7.000 milions de dòlars en impostos no cobrats. Totes aquestes xifres pertanyen als Estats Units, però de ben segur que si féssim el mateix recompte a casa nostra les dades apuntarien en una direcció semblant.

Davant d’aquesta realitat certament que el que hem de fer és indignar-nos. Indignar-nos perquè s’estan destruint llocs de treballs. Indignar-nos perquè s’està destruint el comerç de proximitat. Indignar-nos perquè s’estan evadint impostos. Indignar-nos perquè s’està afeblint encara més l’estat del benestar.

I, sobretot, sobretot, indignar-nos perquè això si passa no és per cap conspiració de les forces del capitalisme: simplement és perquè nosaltres, humils consumidors, hem decidit lliurement comprar a Amazon.

COMPARTIR