25 anys del Grup d’Història del Casal de Mataró

Text: Grup d'Història del Casal de Mataró  // Foto: Cedida
1312
Reproducció de l’estendard de Puig i Cadafalch a la basílica de Ripoll

El proper juny farà vint-i-cinc anys que es va crear el Grup d’Història en el Casal-Aliança i amb l’apadrinament de l’escriptor Joaquim Casas. Els objectius eren clars: la divulgació de la història i el patrimoni i la difusió dels estudis dels investigadors locals. I tot amb clara vocació comarcal, esperit obert a la col·laboració amb altres entitats i amb volguda implicació ciutadana. Si algun tret defineix la trajectòria és la de l’activisme i la gran capacitat d’iniciativa i constància. S’han viscut diferents etapes explicitades en l’activitat de cada moment. És el cas dels famosos i revulsius cicles Història a Debat, que aplegaren historiadors d’arreu, quan ja feia temps que a Mataró havia callat la tertúlia del Racó d’en Terri. Llavors una conferència podia omplir una sala com aquella i deixar gent a peu dret!

Després, l’etapa més ambiciosa amb la reproducció de l’estendard de Ripoll, obra de Josep Puig i Cadafalch destruït el 1936. Amb la implicació ciutadana i la perseverant dedicació i activisme del Grup, l’estendard reproduït tornà a lluir a la basílica ripollesa i va merèixer la concessió de la Medalla de la Vila de Ripoll.

L’especialització vindria amb les ara ja tradicionals Jornades d’Història i Arqueologia Medieval del Maresme, i ja en van cinc edicions. Enguany, com a novetat, s’ha presentat l’edició de les actes de les anteriors, amb els resums de les ponències i les cròniques en un llibre, i en un CD els seus textos íntegres, fotografies, vídeo i tertúlies de temàtica medieval en MP3. Sempre s’ha jugat fort per la innovació i les noves tecnologies: el 1995 amb la que fou una de les primeres webs de Mataró i, l’any següent, amb la versió digital de la revista Felibrejada, el seu butlletí.

L’activisme també s’ha vist en la lluita pel patrimoni: participant decididament en la defensa del jaciment de Ca l’Arnau a Cabrera de Mar o en el contenciós per la rehabilitació de Can Palauet a Mataró per exemple. I també en el foment de l’interès per la història amb la creació del Premi Terenci Thos i Codina de recerca de batxillerat (enguany la vuitena convocatòria).

El proper dijous 9 de juny es celebrarà un acte institucional al Saló de Sessions de l’Ajuntament de Mataró amb el Dr. Joan Giménez Blasco glossant la trajectòria de l’entitat i la conferència Josep Puig i Cadafalch restaurador a càrrec de la Dra. Francesca Español Bertran, presidenta d’Amics de l’Art Romànic, filial de l’Institut d’Estudis Catalans.

COMPARTIR

2 COMENTARIS

  1. ENS SUMEM A LA COMMEMORACIÓ DEL 25è ANIVERSARI DEL GRUP D’HISTÒRIA DEL CASAL.
    ESTEM AMB VOSALTRES!!!
    F E L I C I T A T S !!!!!

  2. Adhesió total a vosaltres!!!!
    F E L I C I T A T S !!!!!!

Comments are closed.