Faig apnees quan dormo, m’he de preocupar?

Dr. Jordi Juanola.  www.consultarespira.com
407

Moltes vegades es diu: “m’han dit que ronco” o “crec que faig apnees”. La presència d’apnees respiratòries al dormir són habitualment causades pel tancament o l’obstrucció de les vies respiratòries altes, sobretot en posicions com dormir boca amunt. Les estructures de la boca i el coll, com el paladar tou, les amígdales i fins i tot la part posterior de la llengua, en la fase de relaxació muscular de la son, poden obstruir el pas de l’aire, de manera que es crea una apnea respiratòria.

La presència d’aquestes pot ser fisiològica o normal quan es produeixen en un nombre reduït cada hora, però què passa si aquest nombre no és reduït o massa elevat?

L’obesitat, l’alcohol, la medicació d’ansiolític o un sedant per dormir, juntament amb altres situacions poden augmentar el nombre d’apnees cada hora. Així doncs, es poden incrementar les complicacions. Si entenem que cada cop que es produeix una apnea es deixa de respirar, com més se’n produeixin, més pot disminuir el nivell d’oxigen mentre dormim, que, a la llarga, afecta els òrgans nobles com el cervell, cor, pulmons o altres. Com podem saber-ho?

Llevar-se amb mal de cap sense causa aparent, gent amb hipertensió arterial que tot i prendre tractament li costa de controlar, arrítmies cardíaques, anar molt cansat o adormir-se fàcilment de dia en situacions on no tocaria, podrien indicar-nos indirectament les conseqüències de fer apnees.

Si a casa ja ens diuen que ronquem i, sobretot, que fem pauses al dormir, tal com veiem és important poder saber-ho per diagnosticar (i quantificar el nombre d’apnees que fem), com també la possible repercussió que puguin tenir, mitjançant la realització de la poligrafia cardiorespiratòria al domicili de la persona.

Sempre intentem solucionar la causa principal que les produeix. Així doncs, indicaríem una reducció del pes en cas d’obesitat o sobrepès, forçar descansar de costat i evitar, sempre que sigui possible, la medicació sedant per dormir. Però a vegades, tot i les bones maneres i intencions, no és suficient. En aquests casos, l’ús d’una màquina anomenada CPAP ens pot donar l’ajuda necessària. Si entenem que l’apnea es produeix pel tancament de les vies respiratòries, la CPAP proporciona un flux d’aire constant a través d’una mascareta, que mantindrà la via respiratòria oberta. D’aquesta manera, permet respirar correctament tota la nit, eliminar o reduir dràsticament les apnees i el ronc.

Per tant, si hi ha la sospita d’apnees o mal descans nocturn o, fins i tot, altres problemes mèdics esmentats, cal fer els passos necessaris per poder millorar la nostra salut i qualitat de vida.

COMPARTIR