Les bicicletes canvien el món

Rafael Vallbona.  Escriptor i periodista
235

La crisi climàtica i la sanitària han desencadenat la tempesta perfecta que amenaça amb acabar amb el vell món, el que vam heretar de la revolució industrial i que, fins ara, la revolució tecnològica no ha aconseguit revertir el suficient en favor de l’ésser humà i el medi ambient.

Els motius d’aquest lent canvi dels paradigmes mundials en matèria ambiental són variats i complexos, però tenen un dels seus pilars en l’escàs convenciment dels poders públics i en la lenta presa de consciència de la població. Ara bé, si no assumim i posem en pràctica de manera decidida nous models de vida que se situïn en el compromís entre les necessitats socials i econòmiques, els drets fonamentals i les possibilitats del planeta, la transformació del vell món serà molt més lenta, insegura i faltada de llibertats.

En aquest aspecte, les bicicletes són un element disruptiu que accelera un canvi de model en molts aspectes de la vida. Ja s’ha demostrat que la bicicleta té potencial en la mobilitat urbana, però les seves possibilitats van més enllà del desplaçament a la feina o a l’escola. Descobrir el món amb un cop de pedal és una manera cosmopolita i oberta al coneixement de viatjar. Permet una nova experiència en la relació amb l’entorn, com aprendre a gaudir-lo i com entendre’l. Pedalar és cartografiar un territori. Aquesta és la proposta del cicloturisme, una pràctica que s’està implementant en la indústria turística amb excel·lents resultats, però que a aquí encara és a les beceroles si ho comparem amb altres països europeus. Per la configuració geogràfica i pel potencial del sector, el Maresme és un territori del tot apte per a promoure aquest model. La crisi del sector obre un necessari ventall de possibilitats per a explorar nous formats, que la indústria turística no hauria de deixar passar.

Fins fa poc, la pràctica del cicloturisme es solia circumscriure a gent jove i preparada físicament per poder recórrer les distàncies i desnivells que comporten una llarga ruta. Però la popularització de les bicis elèctriques ha capgirat aquesta idea tan vella com el món d’ahir. Avui en dia gairebé qualsevol persona pot practicar el cicloturisme. Descobrir el país ja no depèn només de les vostres cames o pulmons. Amb l’esperit obert i franc, els ciclistes encoratgen la societat vers l’esperança que un altre món, no només pot ser possible, sinó que ho serà.

Rafael Vallbona
L’escriptor Rafael Vallbona, autor d’una colla de llibres sobre ciclisme, publicarà el proper mes de juny el llibre ‘En bici elèctrica per Catalunya’ (Cossetània edicions), un recull d’itineraris de cicloturisme tranquil per 22 comarques del país.
COMPARTIR