Bruc, un viu toc magenta

Text: Passi Garden Home  // Foto: Holland Flower Council
558

Bruc és el nom que reben les èriques i les callunes, dos gèneres d’arbustos de profusa floració rosada, magenta, porpra, blanca o groga. Algunes varietats ofereixen tota la seva bellesa en els mesos més freds de l’any.

 

Bruc, calluna, èrica, heather: diversos noms que al·ludeixen a un tipus d’arbustos de densa ramificació, fullatge perenne i creixement lent, que adoren els terrenys àcids (pH 3 a 4,5), pobres en nitrogen i molt porosos, fins al punt que designen un tipus de substrat: la terra de bruc.

En algunes varietats, les seves diminutes però abundants flors cobreixen pràcticament tot l’exemplar, gairebé sense deixar veure les seves petites fulles aciculars i les seves fines branques.

CONDICIONS DE CULTIU

  • Exposició: Mentre les callunes estimen el sol, les èriques prefereixen la semiombra.
  • Reg: Segons la varietat, requereixen més o menys reg, però cap tolera l’entollament ni la manca d’aigua.
  • Substrat: No suporten els terrenys calcaris, i el substrat ha de ser àcid. Combinen molt bé amb les coníferes. Les èriques s’utilitzen també en rocalles.
  • En test: Si es conreen en test és molt important no descuidar el reg; s’han de regar per immersió i procurar que mai els falti humitat. Amb elles passa com amb les azalees en test, que a la mínima distracció s’assequen per falta d’aigua en el substrat.

ARRANJAMENTS FLORALS AMB BRUC

Per Nadal, el bruc, ja sigui com a planta viva o com a flor seca, permet compondre arranjaments florals d’aire campestre. Com a flor seca, lliga a la perfecció amb pinyes, branques nues, altres flors seques i avets de Nadal.

Per dissecar tant callunes com èriques, simplement es deixa morir la planta i, un cop seca, se li aplica un conservant o fixador. Una altra opció és fer manats, lligar-los sense danyar les tiges i penjar-los cap avall en un lloc sec.

 

COMPARTIR