Com cuidar els cítrics a l’hivern

Passi Garden Home.  www.passigardenhome.com
318

Els Cumquats, llimoners, calamondines i tarongers en test s’han convertit en els últims anys en una presència habitual en terrasses, porxos i patis.  No són plantes que demanin masses cures, amb una excepció: ser protegides del fred i les gelades.

Les orangeries dels palaus europeus tenien aquesta finalitat, en el temps en què gaudir de les  flors i els fruits dels tarongers i llimoners era un privilegi i un plaer que només tenia noblesa.

Temperatura: Protegeix-les del fred i les gelades (temperatures inferiors a 3 graus) a l’hivern i la primavera primerenca, especialment si són joves.<

Llum: Ple sol o molta lluminositat.

Substrat: Universal amb bon drenatge.

Reg: La planta ha de comptar amb la humitat adequada, evitant sempre l’embassament. Rega-la un cop per setmana a l’hivern i cada dos o tres dies a l’estiu,  procurant que es mulli tot el pa de terra.

Poda: Durant els dos primers anys no els podis, excepte si sorgeixen xucladors.

Abonament: No cal adob orgànic durant els primers mesos.  A partir del primer any dona’ls un fertilitzant especial per a cítrics.

Plagues: La més comuna que els afecta és la cotxinilla (Coccus hesperidum), que s’allotja en el revés de les fulles i pot aparèixer sobre els fruits.  Si no està massa estesa i l’exemplar és petit és possible eliminar-la amb un drap suau i humit i molta paciència.  Un altra plaga es el minador, és com un caminet blanc i transparent a les fulles, que també s’ha de tractar amb un producte específic.

ELS FRUITS

El  Cítrics ofereixen una gran varietat de fruits que, a part del seu valor alimentari, omplen de color les copes  de fulles llustroses i perennes.  I no cal oblidar la tarongina de primavera. Alguns dels més comuns son:

  • La taronja dolça (Citrus sinensis) de la qual existeixen nombroses varietats.  És un arbre de lent creixement.
  • La taronja amarga (Citrus aurantium)  de tarongina molt fragant.
  • El kumquat (Fortunella japonica i F. margarida), un dels citrus més habituals en jardineria, es caracteritza per uns fruits allargats molt petits i aromàtics que es poden menjar amb pell, crus o en melmelada.
  • El calamondín (Citrofortunella microcarpa) és un taronger híbrid nan que produeix petites taronges esfèriques molt decoratives, amb les que a més es poden elaborar melmelades.
  • El llimoner (Citrus limon) un dels cítrics més cultivats en test.  La varietat 4 estacions floreix de forma més contínua, de manera que els fruits solen coexistir amb les flors.  És de fulla gran i fragant.
  • El cidro (Citrus mèdica) tota una relíquia entre els llimoners, és conegut des de temps de l’Imperi Romà.  Amb la pell, molt rica en olis essencials, s’elabora fruita gebrada i licors.  La varietat ‘Sarcodactylis’, també anomenada mà de Buda, produeix extravagants fruits amb la pell en forma de llargs dits.
COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí