Can Vallerià fa cent anys

Text: Redacció
384

Can Vallerià, la finca familiar de Premià de Dalt on va néixer l’escriptor Valerià Pujol, fa cent anys. Va ser l’any 1920 quan en Pau Xarrié va tornar de l’Argentina i, en no tenir descendència, va adquirir dues masies a Premià de Dalt per als seus nebots, la Teresa i en Joanet. Uns anys abans ja havia adquirit un terreny que va donar a la Cooperativa la Fraternitat. D’aleshores ençà, Can Vallerià ha estat una casa de portes obertes i ideari progressista, fins convertir-se avui en una entitat dedicada a la promoció de l’art, la cultura i el territori del Maresme.

La gent de Can Vallerià sempre ha treballat per Premià i per la cultura. A tombar del segle XX una generació va participar activament en la fundació de la Coperativa de consum la Fraternitat (1902 i avui activa). La següent també es va implicar en l’impuls dels Cors de Clavé i la societat obrera La Benèfica (1933). I la tercera va promoure l’activisme social i cultural des de la forçada clandestinitat del franquisme (1972). Durant uns anys, la multicopista de Comissions Obreres va estar amagada al celler de la masia, des d’on imprimia clandestinament milers d’octavetes.

La generació actual ha reunit els elements històrics de la família en un projecte modern i cultural que atorga a Can Vallerià una nova dimensió col·lectiva i oberta que la projecta des del local a l’universal: convertir la masia en un espai obert a la creativitat i el pensament sobre art, comunicació i territori, tres elements sobre els quals en Valerià Pujol i tota la família han vinculat el seu projecte vital durant un segle.

Tota la programació d’aquest any girarà entorn el centenari. Arrencarà el dia 1 de març a les 12.30 h, amb un espectacle literari-musical sobre el segle de Can Vallerià que comptarà amb la participació d’escriptors i personalitats de la comarca i del Pol Prats trio. La resta d’activitats, com la festa del Hanami (10 de maig) o el festival Poetes sota la lluna (28 d’agost), també faran referència a l’efemèride. Totes les activitats de Can Vallerià son gratuïtes.

COMPARTIR