Centenari del Forn del Vidre de Mataró

Alexis Serrano.  Director Arxiu Comarcal del Maresme
1208

Amb motiu dels cent anys de la fundació de la Societat Cooperativa Cristalleries de Mataró, l’Arxiu Comarcal del Maresme juntament amb l’Associació Vidre Bufat de Mataró han organitzat l’exposició “Centenari del Forn del Vidre, una cooperativa singular. La producció vidriera al Maresme”.

És per això que, des del 22 de gener fins al 8 de març del 2020, a Can Palauet, la seu de l’Arxiu, es pot visitar aquesta interessant i documentadíssima exposició sobre la història, a través del patrimoni documental que l’ACM custodia, d’una de les empreses més importants de la península durant el segle XX, pel que fa referència a la producció especialitzada de bombetes, termòmetres, tulipes i pantalles per a llums, ampul·les, gots, objectes decoratius, etc.

Cristalleries de Mataró, coneguda popularment com a Forn del Vidre, va ser una empresa iniciada el 1919 per quatre socis, juntament amb obrers majoritàriament anarcosindicalistes, i que ben aviat va transformar-se en cooperativa. El seu èxit, precisament, es va gestar en els seus inicis. La fórmula va consistir a reinvertir en la modernització i la mecanització de la fàbrica una part dels beneficis anuals de cada treballador.

Va tenir com a clients les principals fàbriques de bombetes elèctriques de Barcelona, Bilbao, la Corunya i fonamentalment Osram i Lámpara Metal de Madrid. El nombre de cooperadors va arribar a passar de 300. Malgrat els esforços de cooperadors i dirigents, noranta anys després de la seva creació, el 2008 va tancar les portes.

L’exposició, a través d’uns plafons vinílics i d’unes projeccions multimèdia, fa un recorregut per les diferents etapes i el seu context d’aquesta indústria: fundació, legalització, organització, fabricació, modernització, projecció,exportació, etc.

Així mateix, posa èmfasi en els aspectes que reflecteixen que Cristalleries de Mataró va ser una empresa preocupada per la cultura, el benestar i companyonia entre cooperadors. Accions dutes a terme pel Grup de Cultura que va organitzar conferències, exposicions, campionats esportius, concursos de fotografia, excursions i festes amb treballadors i familiars.

I, evidentment, també fa present i posa en relleu la part social de la Cooperativa: va facilitar estudis a diferents nivells segons la necessitat de l’època, va crear una mutualitat pròpia per als treballadors i va obrir un economat per als cooperadors i familiars.

Alhora, l’exposició posa el focus en la tradició vidriera a la nostra comarca del Maresme, rica en vestigis, jaciments, forns, artesans i fabricants industrials, que demostren l’arrelament de l’ofici de vidrier al llarg dels segles i de la seva pervivència fins als nostres dies.

En aquest sentit, l’exposició compta amb la mostra d’un seguit de peces de vidre d’èpoques romana i moderna cedides pel Museu de Mataró, en col·laboració inestimable entre institucions, com així també d’una selecció de vidre artesà cedit per particulars que reflecteix la creativitat dels vidriers bufadors que, en algun dia de descans o en dies de festa, produïen veritables filigranes.

L’exposició es complementa amb dues conferències (5 de febrer i 4 de març) i tres demostracions de treball en vidre al carrer (25 de gener, i 8 i 29 de febrer) a la plaça de l’Ajuntament, davant de l’Arxiu.

També podem avançar que properament es publicarà un catàleg de l’exposició amb textos de diferents autors.

Serveixin, finalment, aquestes ratlles per fer memòria agraïda dels centenars de cooperadors que van format part de Cristalleries de Mataró, i que van forjar la història d’una indústria gran i valuosa, testimoni i empremta vitals en el camp laboral cooperatiu. Compromís, voluntat, educació, germanor, tolerància, generositat i respecte són els anhels que compartien, pels quals treballaven i pels quals van lluitar.

COMPARTIR