Cacera de bruixes

Jesús González.  www.twitter.com/jesusgonnot
550

L’any 1999 Martin Scorsesse lliurava un polèmic Oscar honorífic al realitzador Elia Kazan. Aquest premi va obrir les ferides d’un dels períodes més foscos de Hollywood: la persecució dels comunistes als anys 50. Una cacera de bruixes impulsada pel senador McCarthy que va condemnar a l’ostracisme o a l’exili a nombroses personalitats (i no només del cinema). La polèmica del premi a Kazan radicava en què ell, comunista reconegut però renegat, va denunciar a molts dels seus companys. Un gest pel qual encara no havia estat perdonat.

L’Oscar a Kazan venia a ser un tancament elegant del tema però, ben al contrari, va obrir la capsa dels trons. Nombroses personalitats es van pronunciar en contra i va començar un període de recuperació de la memòria històrica, del rescat de noms silenciats exclusivament per estar afiliats al partit comunista entre els que destaquen Dalton Trumbo o Charles Chaplin. Amb tant debat als passadissos de Hollywood no va resultar estrany que el mateix cinema en comencès a parlar de nou. I així va ser com George Clooney, aparcament dels seus moments de relax cafeters, presentés Buenas noches y buena suerte, un primer intent de parlar del fosc període del maccartysme i com va afectar a la premsa la falta de la llibertat d’expressió.

El 2016 ens ha portat dues noves produccions sobre el tema: Ave César i Trumbo. La primera és una desigual però divertida cinta dels germans Coen que tracta el tema de forma bastant superficial, retratant als comunistes com uns il·luminats, uns ingenus capaços de segrestar una estrella per tal d’aconseguir diners per emigrar a Rússia. Però on queda la polèmica, el vet a treballar? Els Coen hi passen de puntetes i prefereixen obviar aquesta part, fent un homenatge massa dolç a la figura d’un productor omnipotent.

Trumbo, per la seva banda, opta per l’exposició dels fets tal com ara sabem que van succeir. Dalton Trumbo era un guionista que va estar implicat en les primeres investigacions del comitè d’activitats antiamericanes. Acomiadat pels grans estudis va haver de treballar amb pseudònims i no va poder recollir el seu Oscar per Vacaciones en Roma.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí