Cuidar els peus de la gent gran

Equip de fisioterapeutes de la Residència Nazaret.  www.residencianazaret.org
77

Els peus són una de les parts del cos a les quals caldria prestar especial atenció al llarg de la vida. Són un element essencial per poder moure’s i estan relacionats amb l’equilibri i la bona postura del cos, a més de repercutir en la columna vertebral i la respiració, entre d’altres.

Determinats esports o un calçat inadequat poden provocar problemes posturals i en caminar, desembocant en molèsties o dolor. Els peus de la gent gran porten tota la vida suportant la pressió del pes del cos i el desgast propi del pas dels anys, per la qual cosa sovint es produeixen alteracions vasculars, articulars, òssies i poden aparèixer calls i deformitats als dits.

És imprescindible conservar i potenciar en la mesura que sigui possible la mobilitat de la gent gran, cuidant els seus peus i les cames. L’exercici físic i un tractament i control podològic i fisioterapèutic poden ajudar a retardar l’aparició de dolors articulars i ossis.

A la Residència Nazaret es realitzen sessions de fisioteràpia personalitzada per millorar l’estat físic dels residents, on es combina l’exercici terapèutic i la teràpia manual,  sempre tenint en compte el seu estat general i les seves necessitats específiques. A més a més, el Centre compta amb un servei de podologia a demanda dels interessats.

Exercicis per enfortir la musculatura i les articulacions del peu:

  • Moviments contra resistits amb gomes elàstiques, on el taló estigui fix i es treballin els diferents moviments del peu. Es recomana fer exercicis de força 2 dies a la setmana, realitzant 2 sèries de 15 repeticions.
  • Caminar amb els ulls oberts i tancats, sota la supervisió d’una altra persona, per treballar la propiocepció.

Consells per evitar que els peus s’inflin:

  • Fer massatges de drenatge limfàtic.
  • Aplicar fred i cremes antiinflamatòries.
  • Realitzar exercicis de mobilització de cames i peus.
  • Utilitzar mitges de compressió.

 

COMPARTIR