Distinció Honorífica d’Òmnium del Maresme 2018 a la historiadora Margarida Colomer

M. Encarnació Soler i Alomà.  Doctora en Història de l’Art
354

El passat divendres 6 de juliol va tenir lloc l’entrega de la Distinció Òmnium Mataró 2018 a la historiadora Margarida Colomer en reconeixement de la seva tasca d’estudi de la història contemporània. La sala d’actes de l’entitat es va quedar petita per acollir el gran nombre de persones que volien testimoniar-li l’estima i reconeixement.

S’encarregà de glossar l’homenatjada l’historiador Víctor Ligos, que va recórrer la seva trajectòria professional com a mestra i la lluita per la creació d’una escola alternativa a l’oficial, que fos pública, catalana, laica i mixta. La seva tasca com a historiadora l’adreçà a investigar la història menys coneguda, iniciant-la amb una tesina sobre el moviment cooperativista per seguir dedicant la investigació vers les classes socials silenciades o oblidades. Ligos va relacionar la gran quantitat d’escrits, col·laboracions i premis rebuts, una llista que realment deixà astorat a tothom.

Carles Estapé, president de l’Òmnium de Mataró, li lliurà el guardó. Tot seguit Margarida prengué la paraula per agrair-ne la concessió. Lloà la feina que porta a terme aquesta entitat en favor de la llengua i cultura catalanes, des dels seus inicis, quan s’havia d’aprendre-les de manera mig clandestina, sentint-se deutora d’Òmnium pel tot el que fa i significa.

Explicà que, per posició ideològica, havia volgut dedicar la seva tasca d’historiadora als moviments socials, com el cooperativisme, el republicanisme, el món obrer i les dones, que han quedat a l’ombra de la història oficial.

Acabà la seva intervenció afirmant que la cultura no és mai neutre i que cal seguir treballant per un país lliure i respectuós amb les diferents cultures. L’acte va estar acompanyat pel violoncel·lista Eduard Raventós, que interpretà cançons populars catalanes.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí