Projecte d’Stolpersteine a Mataró

Margarida Colomer.  Historiadora
639

L’any 2017, el Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró va impulsar el projecte a la ciutat, amb l’objectiu de dignificar els mataronins assassinats pels nazisme. La recerca l’han portat a cap la Maria Salicrú, Gemma Soriano, Bernat Aranyó i Laura Gutiérrez.

Stolpersteine vol dir “pedres amb les quals ensopegues”, són llambordes quadrades de 10 cm x 10cm de formigó i cobertes d’una fulla de llautó, on es graven les dades de les persones empresonades, deportades i assassinades a camps d’extermini nazis. Es col·loquen al paviment de davant dels edificis o llocs on les víctimes van viure o treballar en llibertat abans de l’empresonament o de la deportació. L’encárrec de confeccionar aquestes plaques, ve de les mans de l’artista alemany Gunter Demnig.

Els mataronins víctimes són: Ramon Aniento i Carmen, Josep Astort i Masip, Niabel Belis i Miralles (allibertat), Josep Duran i Martori, Josep Ferrer i Coll, Josep Guasch (desaparegut), Pere Guillaume i Reixach (alliberat), Josep Herrera i Altamira, Josep Maria Julià i Mendoza, Joan Peiró i Belis (deportat pels nazis, afusellat a Paterna), Juli Pey i Torrens, Camil Quintana i Bassas, Elies Soriano i Gonzàlez i Francesc Verdalet i Guardiola.

Diumenge, dia 20 de setembre, es va fer l’acte d’honorar i recordar les 15 víctimes als camps nazis. Va ser un recorregut per 15 domicilis. Començant a les cases del Callao, davant d’on va viure Francesc Verdalet. En el seu inici va anar acompanyat de diversos parlaments, entre ells el de la Consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Ester Capella.

Aquestes plaques tenen per objectiu remoure consciències a la població, sobre el que va suposar el règim feixista i fer prevaldre la memòria democràtica de tota la població.

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí