El març és també el mes de l’endometriosi

Text: Gemma Ponce
488

El dia 14 de març se celebra el dia internacional de l’endometriosi, una de les malalties ginecològiques més freqüents. En ella, el teixit de revestiment de l’úter es desenvolupa fora de la cavitat uterina. Concretament en altres zones com la pelvis o, fins i tot, fora d’ella. Així doncs, és la causa més freqüent de dolor pelvià crònic.

A Espanya, l’endometriosi afecta un 10% de les dones en edat fèrtil, però silenciosament, ja que es triga una mitjana de 8 anys en diagnosticar la malaltia. Entre tot, el principal símptoma és una menstruació dolorosa durant els dies de la regla i, fins tot, els previs i posteriors. També s’hi inclouen les relacions sexuals doloroses, el dolor toràcic, l’aparició de sang a l’orina, diarrea i estrenyiment. La principal alerta: una menstruació dolorosa, ja és motiu de consultar a un professional de la salut.

El seu tractament consisteix a controlar la malaltia des del seu diagnòstic fins a la menopausa, però no existeix un tractament com a tal. No obstant, es recomana una alimentació saludable i exercici físic regular. L’estil de vida saludable s’ha de combinar amb diferents analgèsics i antiinflamatoris o bé amb pastilles anticonceptives. També existeixen algunes cirurgies, però aquestes solen afectar a la possibilitat de ser mare.

Amb un llarg recorregut en el camp de la investigació de l’endometriosi, diferents iniciatives han sorgit per difondre la malaltia i recaptar fons. Al Maresme hi ha l’Endofest, una iniciativa de l’Anna Bassols, afectada per la malaltia. Després de celebrar amb èxit la primera edició l’any passat, torna aquest any el 6 de maig a Premià de Dalt.

COMPARTIR