El Premi Iluro guardona un treball sobre la relació de Mataró amb el mar

Text: Redacció  // Foto: Enric Puche
491
El guanyador del Premi Iluro, Joan Giménez Blasco

El Premi Iluro, any rere any, premia estudis i treballs que aporten un coneixement de la història de Mataró i del Maresme. L’acte d’entrega compta amb una conferència especialitzada, prèviament a la lectura del veredicte. Aquest cop va anar a càrrec del Dr. Joaquim Pera i Isern, director del Departament de Ciències de l’Antiguitat i Edat Mitjana de la Universitat Autònoma de Barcelona, que va dissertar sobre “L’arqueologia catalana vista des de Mataró. Evolució i perspectives pel segle XXI”. Precisament, l’acte acadèmic, que va comptar amb una assistència de públic d’unes 200 persones a l’Ateneu Caixa Laietana, va ser presidit per l’alcalde de Mataró, Joan Mora i Bosch i el president de Caixa Laietana, Josep Ibern i Gallart, el qual va remarcar que el Premi Iluro és un dels actes més emblemàtics i una de les raons de l’existència de la Fundació. L’acte, a més, va ser transmès integrament, en directe, per Mataró Ràdio i en diferit per M1tv, amb l’objectiu que pogués arribar a molta més gent.

Pel que fa al jurat del Premi, està integrat per persones destacades en el camp de la historiografia. En l’edició 2012 estava format pel Dr. Antoni Pladevall i Font, que el presideix, el Dr. Josep Maria Fradera i Barceló, el Dr. Joaquim Pera Isern que ingressa en el Jurat en substitució del Dr. Joan Sanmartí Grego, Maria Àngels Soler Llobet, Jordi Beltran Serra i Ricard Navarro Gutiérrez, de secretari. A banda de la dotacio econòmica de 9.000 euros per al guanyador i de 2.000 per a l’accèssit, el Premi Iluro publica les obres perquè en quedi testimoni imprès.

LA INTENSA RELACIÓ ENTRE MATARÓ I EL MAR

La 54a convocatòria del Premi Iluro va donar com a guanyadora l’obra del Dr. Joan Giménez Blasco, Economia marítima i conflictes socials a la Província de Mataró. 1750-1870, que consisteix en un estudi en detall de l’activitat marítima a la Província de Mataró, que agrupava els municipis costaners des de Barcelona i fins a Sant Feliu de Guíxols.

En uns moments en els quals la capital del Maresme es planteja projectar la seva obertura marítima i convertir-la en àmbit de projecció socioeconòmica, aquest treball analitza els fluxes comercials, la pesca, l’activitat de les drassanes i els allistaments a la Marina en l’època que tracta, alhora que també inclou una descripció dels conflictes socials que es van generar.

Per la seva banda i referint-se a l’obra que ha estat premiada amb el Premi Iluro 2012, el Jurat va valorar la qualitat del treball i destacar que completa els estudis realitzats per historiadors de referència com Joaquim Llobet i Pons Guri. Precisament, l’autor del treball guardonat, Joan Giménez va guanyar el Premi Iluro en una altra ocasió. I referint-se, en concret, sobre la relació del mar i Mataró, objecte de la seva investigació històrica, va explicar que recull la informació trobada sobre la Província de Mataró en uns lligalls inèdits a la població de Viso del Marqués (Ciudad Real).

“Es tracta d’un treball fet amb entusiasme sobre la història social dels homes i les dones que han viscut del mar, i que han fet que Mataró sigui el resultat de la seva relació amb el mar, encara que actualment hi visqui d’esquenes”, va dir. També va incidir en el suport rebut a nivell familiar per poder aprofundir en aquesta tasca i que volia retre “un homenatge a les diverses generacions de la gent del mar de la ciutat, i com Mataró, sense el mar, no hauria estat el que és”.

Rafael Luque i Fernández va ser reconegut amb un accèssit

El jurat del guardó de monografia històrica també va voler reconèixer en la seva 54a convocatòria amb una menció especial a un altre treball per la seva qualitat. En concret, concedint-li un accèssit. Es tracta de l’obra Estat, patrons i obrers davant la modernització de les relacions laborals. La Junta de Reformes Socials de Mataró, 1900-1923, del sabadellenc Rafael Luque i Fernández. Aquest treball, pel tema que tracta, també encaixa amb uns moments en els quals el món laboral és de la més estricta actualitat.

ARQUEOLOGIA DEL SEGLE XXI, PRESENT I FUTUR

I un altre tema de plena actualitat va ser la conferència que va pronunciar el Dr. Joaquim Pera i Isern, director del Departament de Ciències de l’Antiguitat i Edat Mitjana de la Universitat Autònoma de Barcelona. Va analitzar L’arqueologia catalana vista des de Mataró. Evolució i perspectives pel segle XXI, glosant l’arqueologia de Mataró durant les darreres quatre dècades. L’important augment de declaracions de BCIN (Bé Cultural d’Interès Nacional) i l’impacte econòmic d’un sector, el de les empreses vinculades a l’arqueologia preventiva, que fins fa poc movia 30 milions d’euros anuals a Cataluna, s’ha vist afectat per la crisi, que obliga a encarar noves direccions. En aquest sentit, el ponent va apuntar com “el Servei d’Arqueologia de la Generalitat demana que es reinventin i dirigeixin a nous àmbits del patrimoni i la difusió, en la transferència del coneixement”. Pera i Isern, alhora, va destacar l’important paper del voluntariat en la recerca històrica i arqueològica, com a garantia de futur, entre d’altres aspectes de la seva intervenció.

UN PREMI AMB MOLTA TRAJECTÒRIA

El Premi Iluro el va instituir Caixa Laietana l’any 1959 i des d’aquesta data que ha impulsat la publicació de més de setanta llibres, obra de quaranta-cinc historiadors que hi han deixat el seu treball de recerca. Una tasca d’aquesta dimensió fa que el Maresme hagi esdevingut un dels territoris més estudiats del país. Precisament, el reconeixement al guardó li va arribar a través de la concessió, l’any 2009, de la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya pel conjunt de la seva trajectòria. El jurat del certamen, integrat per personalitats del món de la historiografia, ha estat presidit en diferents etapes per rellevants personalitats de la història com Ramon d’Abadal, Agustí Duran i Sampere, Antoni Comas, Miquel Coll i Alentorn, Manuel Mundó, Jordi Nadal i Antoni Pladevall.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí