Entendre l’adolescència per a unes millors relacions

Anna Plana Mundó.  Psicòloga del Gabinet de Psicologia Aplicada Iluro de Mataró
241

Els i les adolescents solen ser titllats de difícils i problemàtics, a vegades també poden arribar al punt de ser estigmatitzats pels seus comportaments i/o maneres de gestionar les seves emocions, que solen diferir de com ho fan els adults.

Moltes vegades però, ja sigui per falta de coneixement sobre el tema o per algunes falses creences sobre l’adolescència, desconeixem molts aspectes que, de saber-ho, ens farien canviar la imatge que tenim dels joves.  Anem, doncs, a veure alguns fets importants sobre l’adolescència:

1. Entendre els canvis cerebrals que es porten a terme durant l’adolescència: junt amb la primera infància és l’etapa del Cicle Vital on es produeixen més canvis a nivell cerebral.

2. Canvis a nivell d’identitat, on l’adolescent està passant per un procés molt important en què, ja no és un nen/a, però tampoc té la maduresa pròpia d’un adult.

3. El model familiar i l’entorn és summament important pel modelatge i aprenentatge dels adolescents.

4. Els amics i amigues passen a tenir un paper fonamental, on influeixen molt en les decisions dels adolescents. Malgrat això, la família segueix sent molt important en el desenvolupament de l’adolescent.

5. La comunicació, acompanyament i gestió del conflicte passa a tenir un paper molt rellevant per a una qualitat a nivell familiar i de l’entorn.

COMPARTIR