Festival de Cinema Fantàstic – Sitges 2021

Jesús Gonzàlez.  www.twitter.com/jesusgonnot
216

El festival de Sitges d’enguany, dedicat a la licantropia, ha estat irònicament dominat per un dels seus antagonistes: el xai. I és que Lamb, la cinta sueca guanyadora del certamen explora la relació home natura a través de la història d’una parella que decideix adoptar un xai com a fill. El que comença com una comèdia amb tocs surrealistes s’acaba convertint en un thriller sobrenatural que inclou una venjança de la mare natura. La seva protagonista és Noomi Rapace, la noia que somniava amb llumins i benzina, ha obtingut el premi d’interpretació per fer-nos creure brillantment que era la mare de l’animaló. L’altra cinta destacada pel jurat ha estat After Blue (Paradise Sale), la nova provocació queer de Bertrand Mandico que ha deixat les purulències i altres fluids, per explicar-nos una història ultraplanetària de convivència exclusiva entre dones. Mandico també ha obtingut el premi de la crítica.

Un altre premi important, el Méliès d’argent que distingeix la millor producció europea de fantàstic ha recaigut a la millor pel·lícula espanyola vista a Sitges: Tres, de Juanjo Jiménez. Aquesta sorprenent cinta ens explica la història d’una dona que sent els sons del món uns segons més tard que s’hagin produït. Aquesta dona desincronitzada haurà de prendre les regnes de la seva vida si vol tornar al punt de solfa. Però la guanyadora absoluta del Méliès d’or ha estat Censor, una cinta britànica que parteix de la censura que Margarett Thatcher va fer al cinema giallo als anys 80 per arribar a una paranoica censora que s’obsessiona amb la protagonista d’un d’aquests films de terror.  L’australiana Nitram també ha sumat dos premis a la millor direcció i interpretació per Caleb Landry Jones (que ja va guanyar al darrer Cannes). Nitram és un jove piròman que malviu amb la seva família esperant el moment de destacar a la vida fins que un rifle cau a les seves mans. La cinta és una freda i calculada denúncia de la llibertat de possessió d’armes i els seu perills a les antípodes.

Però Sitges és un món fascinant per descobrir i sempre guarda alguna sorpresa a cada secció. Aquest és el cas d’A nuvem rosa una visionària cinta brasilera rodada el 2018 que preveu un confinament per causa d’un núvol tòxic que deixa Brasil aïllat. Es tracta d’una història d’amor al llarg dels anys i un núvol rosa verinós que separa les persones de la vida i la realitat exterior. Cryptozoo ha estat la millor pel·lícula d’animació del festival, una mena de trippy ecologista protagonitzat per uns activistes que volen salvar els animals fantàstics del món de la realitat.

COMPARTIR