La cuina del fesol del ganxet arriba a 9 municipis del Maresme

Text: Consell Comarcal del Maresme
412

El fesol del ganxet no té rival al plat. El seu gust suau, fi i persistent, i la seva finor al paladar el fan exquisit i únic. Durant un mes i mig el Maresme promociona el tast d’aquest llegum, que té Denominació d’Origen Protegida (DOP), a través dels plats especials que ofereixen una quarentena de restaurants de 9 municipis de la comarca.

Dosrius és el municipi que el passat dissabte, 12 de novembre, va donar el tret de sortida de les jornades Gastronòmiques del Fesol del Ganxet del Maresme. La resta de municipis que participen a l’edició d’aquest any ho van fer el 15 de novembre: Cabrils, Caldes d’Estrac, Pineda de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Tordera, Vilassar de Mar; també Palafolls ofereix plats especials amb mongetes del ganxet i el municipi va celebrar la IV Mostra Gastronòmica els dies 17 i 18. Malgrat de Mar, per la seva banda, va començar les jornades gastronòmiques el 19 de novembre.

El fesol del ganxet, o mongeta del ganxet, es conrea a nombroses comarques de Catalunya, però només el que es produeix al Maresme, al Vallès Oriental i al Vallès Occidental té Denominació d’Origen Protegida (DPO), un segell que l’acredita com a producte de màxima qualitat. La mongeta del ganxet es caracteritza per tenir forma de ronyó, ser aplanada i tenir una grandària  mitjana. El gust és suau i la pell molt fina. Aquestes peculiaritats fan que sigui un dels llegums més apreciats de Catalunya.

El Consorci de Promoció Turística i el Consell Comarcal del Maresme, a través del projecte Productes de la Terra Maresme, han editat el fulletó promocional de les Jornades on, a més de les activitats programades per cada municipi i dels restaurants que han incorporat plats especials amb fesols del ganxet a les seves cartes, informa sobre els pagesos del Maresme que produeixen aquest llegum.

I perquè el fesol del ganxet sigui un producte fix a totes les cuines, restaurants de Malgrat de Mar i de Tordera ofereixen sis exquisides receptes per preparar a casa: ous estrellats amb foie i fesols del ganxet de Malgrat, cassoulette de fesols del ganxet i callos, fesols del ganxet amb peus de porc, bacallà amb cloïsses i fesols del ganxet gratinat amb allioli de mel, sopa de fesol del ganxet amb bacallà i fesol del ganxet amb carn picada macerada. A més, la sommelier Rosa Vila explica amb quins vins i caves de la DO Alella harmonitza cada plat.