La primavera i l’asma

Dr. Jordi Juanola.  RESPIRA (Mataró). www.consultarespira.com
239

Primavera. Més hores de llum, de sol, millor temps, plantes i flors en plena efervescència i també ja olor d’estiu. Però també època de rinitis, esternuts, tos, sibilàncies i símptomes respiratoris.

Amb la primavera, i sobretot amb el canvi de temps, poden aflorar símptomes respiratoris molt típics d’una malaltia anomenada asma bronquial. Es tracta d’una malaltia de les vies respiratòries on predomina clarament la inflamació dels bronquis que genera tot un seguit de símptomes, sent típicament la falta d’aire, la tos i els sibilants (xiulets) al pit, tant de dia com especialment de nit.

És una malaltia molt prevalent, però com passa amb altres situacions, no sempre tothom que la pateix està correctament diagnosticada i per tant, no rep el tractament adequat i les recomanacions més adients per intentar evitar els empitjoraments i tenir un millor control del seu dia a dia. Ens hem acostumat a una tos irritativa que apareix al fer esforços, o no poder fer esport o activitats a l’aire lliure per falta d’aire o aquests sorolls tan típics al pit. Especialment en gent jove es necessita d’una valoració sanitària per a poder diagnosticar i tractar correctament l’asma, ja que d’aquesta manera es pot tenir un gran control dels símptomes i poder fer una vida normal, sense limitacions.

Expressions com a l’anar a dormir sento sorolls al pit, em desperto diverses vegades per tos i pitos al pit i m’he de fer el salbutamol, el meu fill no pot córrer a l’hora del pati per tos i s’ha de parar, a la primavera em piquen molt els ulls i m’ofego més… són frases que ens han de posar en alerta que possiblement hi ha “alguna situació” que no coneixem i per tant, actualment se’ns escapa. Aquesta “alguna situació” pot ser l’asma bronquial.

Tot i els diferents tipus que hi ha, la causa al·lèrgica és de les més freqüents, tant com mantenir un mal control de la malaltia i dels símptomes, com per desenvolupar les anomenades crisis.

Proves com l’espirometria, anàlisi de sang, radiografia de tòrax… ens ajudaran a un correcte diagnòstic, però sobretot, cal escoltar a la persona que ho pateix i intentar adequar el millor tractament a les seves necessitats i situació actual.

Així doncs, si a la primavera i també en altres èpoques de l’any, apareixen símptomes respiratoris, no els normalitzis i demana ajuda al teu metge per a millorar la teva qualitat de vida.

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí