La “Volta” a la ciutat cosmopolita

Rafael Vallbona.  Periodista i escriptor
403

Ja des de la seva fundació la “Volta” ciclista a Catalunya ha tingut vocació de ser una representació de la Catalunya esportiva i cosmopolita al món. El naixement de la cursa, l’any 1911, ja va ser una expressió de la idea de modernitat d’aquella l’època i del caràcter emprenedor, raonable i agosarat de la societat catalana. En un país en creixement, tothom entenia que, per ser al capdavant, calia ser del seu temps. Avui, més de cent anys després, la que és la tercera cursa per etapes més antiga del món, segueix essent un símbol de la Catalunya moderna i cosmopolita del segle XXI.

La “Volta” ha acomplert un segle en mig d’una crisi que qüestiona moltes iniciatives esportives i socials arreu. Per sort, gràcies al suport de les màximes institucions del país: Generalitat, Diputacions i Ajuntaments que acullen la competició any rere any, la cursa gaudeix d’una salut notable. En aquest context, la implicació de la ciutat de Calella amb la “Volta” és un fet altament simbòlic. Que la ciutat més dinàmica i cosmopolita de la comarca aculli la sortida de la “Volta” simbolitza un doble compromís: primer amb el que representa internacionalment per al país la cursa; i segon, fent una aposta per la seva continuïtat com a paradigma de modernitat amb el qual Calella s’hi identifica gairebé genèticament.

Des de Calella, la “Volta” recorrerà les carreteres del Maresme, aquests innocents colls de la serralada litoral que, en el nostre imaginari, ens semblen dificultats enormes. Així, per un dia, tornarem a visitar els anys d’infantesa, quan la bicicleta era un símbol de llibertat que encara avui anhelem. És la realitat d’un país que se sap modern i amb projecció i que vol ser normal. És això el que mostra la “Volta” al món, de Calella estant.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí