S’estrena ‘Tros’, pel·lícula basada en el llibre de Rafael Vallbona

Text: Albert Calls
176

Aquest mes de febrer ha arribat a la gran pantalla ‘Tros’ (‘Tierra’ en la seva versió en castellà), pel·lícula dirigida per Pau Calpe Rufat i basada en la novel·la de l’escriptor maresmenc Rafael Vallbona, que va guanyar el premi Ferran Canyameres l’any 2016.

El film el protagonitzen Roger Casamajor, Pep Cruz, Eduard Muntada i Ana Torguet Pena i es va rodar entre els municipis d’Alcanó i Sarroca de Lleida, durant l’hivern del 2020.

La trama es desenvolupa a Alcastrer, el Ponent. Un no lloc enmig del secà, quatre cases i un centenar d’ànimes. Els protagonistes de la història són en Joan, un home vell i malcarat, amb l’aspror del camp. I el seu fill Pepe que ha tornat al poble en morir la mare, després d’intentar buscar-se la vida a Barcelona i haver-se-la complicat en temes de drogues. Un dia, després de treballar al tros, Joan veu que algú ha trencat el cadenat del mas on hi guarda les eines i el gasoil. De nit, decideix sumar-se a la ronda nocturna de pagesos que vigila les terres per evitar robatoris… els sometents. A la patrulla no els hi fa gens de gràcia que Joan els acompanyi. Des que la seva dona va morir, el vell ha perdut el cap. Moltes vegades parla sol i no hi està del tot. Però tots accepten en veure que Pepe acompanyarà el seu pare. I durant la ronda, Joan i Pepe topen amb un lladregot al tros.

La pel·lícula que aquests dies es pot veure als cinemes catalans i properament es mostrarà en diversos festivals, acosta al públic la duresa de la vida actual en el món rural. I ho fa utilitzant elements de thriller i també, en alguns moments, aspectes de western, aplicats al territori de proximitat. Un ambient fred del terròs, principalment de nit i que glaça l’alè, es transmet als espectadors i serveix per embolcallar les intenses i complexes relacions entre un  pare i un fill, el contrast de la vida entre la ciutat i el camp, el paper del sometent que encarna la Justícia del territoris sense llei, en contrast amb la policia, que representen els Mossos d’esquadra… En definitiva, un drama rural de plena actualitat, que ens explica una historia negra i dramàtica de transcendència local, però que vol anar molt més enllà i reflexionar sobre la condició humana.

COMPARTIR