L’Acadèmia del Cinema Català ret homenatge a 13 cinemes centenaris

Text: Redacció
486

L’Acadèmia de Cinema Català va homenatjar el passat mes d’octubre a les 13 sales de cinema centenàries de Catalunya, d’entre les quals n’hi ha 4 al Maresme: La Calàndria d’El Masnou, el Foment Mataroní, el Centre Parroquial d’Argentona i la Sala Mozart de Calella.

L’acte de reconeixement es va fer a la Sala Mozart de Calella amb la presència d’Isona Passola, presidenta de l’Acadèmia i Toni Vall, periodista i autor de la recerca i els textos del catàleg que s’ha fet per la commemoració, entre d’altes.

El Masnou. El cinema del Masnou va començar les seves projeccions oficialment el 1914, tot i que ja hi funcionava un cinematògraf des del 1910. Durant molts anys, la sala va ser coneguda popularment com el Circ, per la seva forma circular, que recordava els emblemàtics circs romans.

Mataró. El cinema va arribar a Mataró el 1897. Va ser al llavors conegut com Teatre Principal (i també al desaparegut Euterpe), que funcionava com a sala d’espectacles des de 1832. L’any 1910 es va convertir en la seu social de Foment Mataroní i va iniciar de manera oficial la seva activitat com a cinema. Va funcionar amb normalitat fins al 1967. Fou llavors quan, a causa del seu estat ruïnós, es va decidir tancar-lo i enderrocar-lo. En el mateix lloc se’n va aixecar un de nova planta, d’estructura funcional i moderna però conservant l’entrada porticada del carrer Nou, que va obrir portes el 1971.

COMPARTIR