Les altes temperatures redueixen la collita del pèsol de Llavaneres

Text: ACN (Àlex Recolons) / Redacció
299

Aquest primer trimestre d’any hi ha hagut registres de temperatures anòmales per ser massa altes al que correspondria. El mes de març ha registrat ha sigut el primer en el darrer mig any en què s’ha registrat una temperatura que es podria considerar dins de la mitjana. De fet, ha sigut més fred que el febrer. Aquestes dades han fet minvar la collita del pèsol de Llavaneres fins a un 20%, ja que les plantes s’han assecat per manca de fred, però manté la qualitat de la “perla verda” del Maresme.

Els productors de pèsol garrofal a Sant Andreu de Llavaneres preveuen tenir una collita “amb la qualitat de sempre” però un 20% inferior a la de l’any passat per culpa de les altes temperatures registrades a l’hivern. Joan Mora, un dels pagesos que s’hi dediquen, recorda que a aquesta varietat “li agrada el fred” i que en no tenir-ne la planta ha patit molt i s’ha assecat. “No crec que collim tant perquè tot i que hem pogut regar, el pèsol necessita fred i aigua de la pluja. Calculem que ens quedarem al 80% de la collita de l’any passat”, ha afegit en declaracions a l’ACN. Amb tota la producció ja venuda, Mora explica que no poden incrementar-la “perquè tenen la terra que tenen i ha de descansar”.

Malgrat la lleugera caiguda de la producció, Mora reconeix que “no es poden queixar” i que tindran una bona temporada de pèsols. En aquest sentit, reconeix que el canvi climàtic és cada cop més evident i que les collites es veuran cada cop més afectades per l’increment de les temperatures i la manca de puges. “Estem sotmesos a la climatologia i ens hi haurem d’adaptar com sempre hem fet els pagesos”, ha afegit.

Mora deixa clar que la qualitat del producte serà com sempre “excel·lent” i que la climatologia adversa només tindrà incidència en la caiguda de la producció. Les pluges de les darreres setmanes, afegeix, no han arribat a temps per evitar que la planta hagi crescut menys i hagi tingut menys flor.

Com ja és habitual, els tres productors de pèsol garrofal de Sant Andreu de Llavaneres, l’anomenada “perla verda”, ja tenen venuda tota la collita. “La sort que tenim és que tot el que collim ja està venut. A casa tenim llista d’espera, i a mesura que collim anem repartint per ordre de comanda”, assenyala satisfet Mora.

Malgrat l’alta demanda, els productors rebutgen incrementar la producció perquè això afectaria la seva qualitat. Joan Mora explica que actualment es conreen unes 5 hectàrees al municipi i que “això dona pel que dona”. Un dels impediments per plantar més pèsol és que cada dos anys els camps han de descansar un mínim d’un any i que això els obliga “a jugar amb la terra que tenen i no fer grans produccions”.

A la minsa producció també hi contribueix el fet que el pèsol garrofal “costa de cultivar”. Amb un rendiment d’uns 700 grams a un quilo per planta, molt per sota del d’altres varietats, “costa molt acumular producte”. En aquest sentit, Mora apunta que els tres productors de Sant Andreu de Llavaneres poden collir entre una tona i mitja i tres tones com a màxim cadascun.

Propostes gastronòmiques al voltant dels pèsols del Maresme

Fins l’1 de maig se celebren les jornades gastronòmiques “Temps de pèsols“. Diferents restaurants de la comarca s’han unit a la iniciativa plantejant un plat amb la perla verda com a protagonista. Els pots consultar al següent enllaç de la pàgina web. 

A més, el cap de setmana del 12 i 14 d’abril, el Parc de Ca l’Alfaro acollirà l’acte central de les jornades amb una nova edició de la Festa del Pèsol.

COMPARTIR