L’exercici físic i la seva importància per a la gent gran

Equip de fisioterapeutes de la Residència Nazaret.
274

Una de les tasques de l’equip de fisioteràpia de la Residència Nazaret és la de dissenyar el pla d’activitats i vetllar perquè els/les residents puguin millorar i mantenir la seva qualitat de vida mitjançant l’exercici físic, ja sigui a través de la gimnàstica o la rehabilitació.

Beneficis de l’exercici físic a la Residència

Com gairebé tots sabem, està científicament demostrat que la pràctica regular d’exercici físic té innombrables efectes beneficiosos per al cos i la ment. En el cas de les persones grans que venen a viure al Centre, per exemple, l’exercici en el període d’ingrés i adaptació afavoreix la seva cohesió i integració social perquè els ajuda a establir relacions interpersonals amb la resta de residents, el personal tècnic, etc.

D’altra banda, amb l’exercici s’eviten en certa mesura les conseqüències o riscos provocats pel sedentarisme, com l’obesitat o el sobrepès a causa de la immobilitat, l’augment en el risc de caigudes per manca d’equilibri, o l’inici precoç i el desenvolupament de les principals malalties cardiovasculars.

Pautes bàsiques d’exercici físic

Aquestes són recomanacions generals dels diferents tipus d’exercicis que poden ser beneficiosos per a la salut de la gent gran.

Cal recordar, però, que abans de practicar qualsevol nova activitat o exercici físic és convenient visitar el metge.

  • Exercici aeròbic: realitzar exercici d’intensitat moderada, entre 30-60 minuts al dia, un mínim de 5 dies per setmana.
  • Exercici de força: realitzar 8 exercicis de 10-15 repeticions 2 dies per setmana, de manera no consecutiva i amb intensitat moderada. Sempre amb exercicis que es puguin realitzar en progressió.
  • Exercicis de flexibilitat: fer estiraments de grups musculars dos dies per setmana.
COMPARTIR