L’hospital Sant Jaume acull unes jornades de sensibilització sobre els trastorns de deglució

Text: Gisela Pérez Mauri
764

La malaltia afecta un de cada quatre ancians de més de 70 anys i gairebé la meitat de les persones que han patit un ictus

La infermera Olivia Arias ensenya a un grup d’assistents a espessir líquids.

L’antic hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena de Mataró va ser la seu d’uns tallers dedicats a la divulgació, formació i diagnòstic de la disfàgia, una malaltia que consisteix en la dificultat per empassar bé. La jornada, que va tenir lloc el 22 de maig, es va orientar a professionals sanitaris, cuidadors, pacients i a tothom que volgués fer la prova de deglució amb líquids de diferents textures.

L’objectiu dels tallers era conscienciar el públic en general dels problemes associats als trastorns de deglució i la importància de detectar la malaltia en els estadis inicials. Alberto Martín, infermer de l’hospital de Mataró especialista en disfàgia, va apuntar que és una patologia “molt poc coneguda” i que “empitjora la qualitat de vida dels pacients”. Martín va assenyalar la necessitat d’adaptar la dieta i els líquids a les capacitats deglutòries de cada malalt. D’aquesta manera, s’evita l’entrada total o parcial de menjar o beguda a les vies respiratòries i possibles pneumònies per aspiració. Per fer-ho, Martín va recomanar l’ús d’espessidors – un additiu alimentari que modifica la consistència del producte – per a determinats aliments i líquids per trobar la textura adequada per a cada persona. A més, també va destacar la necessitat d’adaptar la mida del bol alimentari i la posició a l’hora de menjar a les necessitats de cada malalt.

Els experts alerten de la necessitat de detectar la malaltia en els estadis inicials per prevenir possibles malalties respiratòries

Martín va apuntar la importància de detectar la malaltia en els estadis incipients per evitar la possible desnutrició i deshidratació dels pacients, unes complicacions habituals entre la població amb trastorns de deglució.

Amb la supervisió del personal sanitari present al centre, els assistents a les jornades van poder preparar i fer-se la prova de deglució amb líquids de tres textures diferents: aigua o suc, nèctar i púding. Els aspectes a valorar a l’hora de fer els exercicis d’empassar eren la tos, ja que és el primer símptoma que indica una deglució incorrecta, el canvi de veu i, per últim, la saturació d’oxigen a la sang que disminueix si hi ha líquid o restes de menjar que entren en contacte amb els pulmons.

Un dels participants del test de deglució, Miquel Montero, 65 anys, va passar bé la prova però va apuntar que li quedaven “restes de menjar a la boca”, sobretot amb textures denses, i que es faria proves més específiques a l’ambulatori. A Teresa Jané, 91 anys, la seva assistent social li va recomanar que fes la prova ja que, des de fa temps, està perdent pes. El personal sanitari del centre li va detectar problemes per empassar aigua correctament i li van recomanar utilitzar espessidor i visitar-se amb un dietista. Rafaela Simarro, 77 anys, va passar l’examen amb bona nota: “el marit de la meva néta em va recomanar que em fes la prova però no tinc cap problema, puc menjar de tot”.

La població de risc són les persones més grans de 70 anys, pacients amb malalties neurodegeneratives, com l’Alzheimer o el Parkinson, o persones que han patit un accident vascular cerebral. Els experts apunten que el 27 per cent d’ancians de més de 70 anys, el 45 per cent dels malalts que han patit un ictus i el 47 per cent de la població hospitalitzada tenen algun tipus de trastorn de deglució.

Segons la Fundació de Recerca en Gastroenterologia (FUREGA), hi ha més de dos milions d’espanyols afectats per la disfàgia i el 80 per cent dels casos encara no es diagnostiquen de manera correcta. Pel que fa a nivell europeu, la xifra s’eleva als 30 milions, fet que fa que un nombre creixent d’experts es refereixi a aquesta patologia com una “síndrome geriàtrica”.

La jornada, organitzada pel Consorci Sanitari del Maresme, FUREGA i amb la col·laboració de la European Society for Swallowing Disorders (Societat Europea per als Transtorns de Deglució – ESSD), s’emmarca dins la campanya Empassar bé. La següent sessió sobre disfàgia amb test de diagnòstic va tenir lloc el 25 de maig al centre sociosanitari Pere Virgili, a Barcelona. A més, durant el mes de juny es duran a terme tallers de cuina a diferents mercats de Barcelona per ensenyar a preparar menjar per a persones amb problemes de deglució.

 

COMPARTIR