“No renunciem a fer conèixer la nostra cirera arreu del territori perquè es reconegui com un producte d’alta qualitat”

1442

Quines novetats presenta la Fira de la Cirera d’en Roca d’enguany?
Aquesta és una fira que s’està consolidant en el context comercial de la nostra comarca, ja que enguany arriba a la tretzena edició i amb la seva màxima plenitud, malgrat el context social i econòmic que estem vivint.
També és una fira d’arrel tradicional on s’exposa i s’ofereix una varietat de cirera pròpia i única del municipi d’Arenys de Munt. Una varietat que va ser introduïda el segle XIX a les vinyes del nostre terme municipal com a resposta a la greu crisi que les va afectar quan la fil·loxera va atacar i anorrear el cultiu tradicional de la nostra vila, que era la vinya. Per altra banda, i com ja és costum, també se celebra la tradicional Trobada de Puntaires, que ja ha arribat a l’edició XIX, organitzada per l’Associació de Puntaires d’Arenys de Munt, en la qual es mostren els delicats i excelsos treballs artesanals fets amb el fil i els boixets de les puntes.
No obstant això, tradició i modernitat van de la mà, atès que la Regidoria d’Economia i Règim Intern té el compromís de modernitzar la Fira i fer-la cada cop més professional. És en aquest sentit que enguany està previst endegar un pla d’autoprotecció per a la Fira de la Cirera d’en Roca i s’ha gestionat la incorporació d’uns lavabos mòbils, com una nova adquisició de l’Ajuntament. Per fer aquestes accions de millora, comptem també amb el suport de l’àrea de Desenvolupament Econòmic i Ocupació de la Diputació de Barcelona.
Al mateix temps, també s’està treballant en una novetat per dinamitzar aquest sector agrari que, esperem, veurà la llum l’any vinent, que serà l’elaboració d’un nou producte: una varietat única de cervesa de cirera d’en Roca. Actualment hi ha una empresa que està elaborant les primeres proves d’aquest producte. Esperem que aquesta proposta pugui ser una alternativa per als pagesos d’Arenys de Munt, que els permeti donar molta més sortida comercial a aquest excel·lent producte.

Quines activitats són les més destacades?
El nostre repte és que els visitants passin una bona estona, comprin les cireres d’en Roca, passegin per la fira artesana, admirin el treball de les puntaires, gaudeixin de les actuacions del grup de percussió i dels Geganters d’Arenys de Munt, i els que tinguin més bufera participin en el concurs d’escopir pinyols. Però especialment que gaudeixin d’un lloc únic i emblemàtic com és la nostra Riera i també de la cordialitat i l’amabilitat dels arenyencs.
És un esdeveniment que té un doble objectiu: promocionar la singularitat de la cirera d’en Roca, donant suport als nostres productors, i promocionar el municipi d’Arenys de Munt. Volem donar a conèixer el municipi i els seus atractius i que els visitants quedin amb ganes de tornar a venir. Volem que un altre dia s’endinsin en el preciós terme natural, des del parc de Can Jalpí fins a les portes del Parc Natural del Montnegre-Corredor, que provin les creacions dels nostres destacats restaurants, que gaudeixin de les ofertes lúdiques del parc de cordes, de les passejades en rucs, del segway, del rocòdrom, i que comprin a les nostres botigues. I que es quedin amb ganes de repetir, que els quedi el cuquet de tornar, especialment durant tot el 2013, en què Arenys de Munt serà la Capital de la Sardana i farem multitud d’actes relacionats amb aquest ball tan nostre, tan de la nostra terra. De ben segur, i comptant amb tot el potent entramat associatiu de la nostra vila, aconseguirem fer una fusió totalment novedosa i atractiva entre la nostra dansa nacional i els atractius d’Arenys de Munt, entre els quals destaca la nostra cirera d’en Roca.

Es compta amb la participació d’entitats, productors, etc., per preparar el programa de la Fira? Amb quins?
Sí. Arenys de Munt està esdevenint un referent per a tot el país quant a participació ciutadana i aquest és un dels principals eixos del nou govern; per tant, en l’organització de tots els esdeveniments de la Fira s’ha comptat amb la comissió dels productors de cireres amb el quals ens reunim abans de l’esdeveniment per treballar plegats els principals aspectes de la Fira i escoltar totes les propostes per intentar dur-les a la pràctica. També cada any comptem amb nombroses associacions del poble que sempre hi són presents i fan que la realització de la Fira sigui un model organitzatiu a seguir. Comptarem amb l’ABIC (Associació de Botiguers i Comerciants d’Arenys de Munt), el Grup de Geganters, BatuArenys, les Puntaires Verge del Remei, els Amics per l’Art del Maresme, la Comissió d’Agermanament amb Feytiat, la Breda de l’Eixample, la Breda de la Plaça i la Comunitat Terapèutica. També es convida tots els comerciants del municipi a participar d’aquesta gran festa i que surtin al carrer a oferir els seus productes i les seves propostes artesanals; no podem oblidar que entre els nostres comerciants tenim mestres artesans que poden oferir uns productes d’altíssima qualitat i únics.

La crisi ha afectat la comercialització de la cirera? I de la Fira?
La crisi està afectant tots els sectors de l’economia, però en aquest cas, pel fet de ser una producció limitada i pràcticament artesanal, produïda en terrenys amb forts pendents i difícil de mecanitzar, es pot dir que, pràcticament, els canals de distribució utilitzats pels nostres productors permeten comercialitzar tota la producció de la cirera d’en Roca del municipi. La cirera d’en Roca és d’unes característiques molt especials, de gust entre àcid i dolç, i és força apreciada. Té una carn forta que en facilita el trasllat i és una varietat molt tardana, que surt al mercat quan les altres varietats s’han acabat. Per tant, allarga la temporada de totes aquelles persones que volen continuar gaudint d’aquest fruit tan apreciat.
Els nostres productors, però, com tothom qui viu de la terra, cada any estan preocupats per les variacions del temps, per si acaben afectant la cirera i la seva producció, tant en la seva quantitat com en la seva qualitat. Enguany, si tot va bé i les calamarsades ens respecten, es preveu que sigui un bon any de cireres.
Respecte a la comercialització de la Fira, pensem que és un esdeveniment consolidat amb un públic fidel i que se celebra un dia molt assenyalat, Sant Joan. La Regidoria d’Economia i Règim Intern, en aquest sentit, fa l’esforç de dedicar part important del pressupost de la Fira a publicitat, i aprofitem també tots els mitjans que actualment ens proporcionen les noves tecnologies per fer-ne difusió.

Fora del Maresme es dóna a conèixer la cirera? Han pensat, en un futur, a projectar-la?
Malgrat que la cirera d’en Roca és única d’Arenys de Munt i per tant té una producció limitada (no estem parlant d’una varietat ni comarcal ni molt menys nacional, com passa amb altres productes agrícoles o fructícoles), aspirem que es conegui d’una forma àmplia com a producte agrícola d’alta qualitat, tal com ho és, que sigui utilitzat en sectors específics de la restauració per fer elaboracions gastronòmiques concretes.
És en aquest sentit que no renunciem a fer conèixer la nostra cirera arreu del territori i estem disposats a utilitzar tots els mitjans al nostre abast per tal que es reconegui com allò que és: un producte d’alta qualitat.
De ben segur que la capitalitat de la Sardana serà un esdeveniment que podrem aprofitar perfectament, però n’existeixen d’altres que no dubtaran a vincular el reconeixement que actualment ja té Arenys de Munt a tota la nació amb aquest producte únic a tot el país.

Al Maresme seria necessari que tingués més reconeixement la cirera d’en Roca?
Tot reconeixement és sempre positiu i, en aquest cas, essent el mercat de la nostra cirera el Maresme, ja disposa d’un cert reconeixement, ja que està força ben valorada pels consumidors.
Ara ens faria falta fer un salt de qualitat, com el que hem detallat a la pregunta anterior, que possibilités que la producció de la cirera d’en Roca es convertís en una alternativa viable per sortir de la crisi a algunes famílies arenyenques, tal com ho va ser al segle XIX. Aquells avantpassats nostres, probablement sense ser conscients de la repercussió que tindria aquella proposta fructícola, ens van posar en safata de plata una alternativa viable a la crisi econòmica que actualment estem patint.

Quines aplicacions gastronòmiques té la cirera…?
La cirera d’en Roca té diverses aplicacions gastronòmiques que el públic podrà tastar del 23 de juny al 22 de juliol als establiments de restauració i pastisseries del municipi que participen en les Jornades Gastronòmiques de la Cirera d’en Roca. Les aplicacions més conegudes de les cireres són les creacions de pastisseria que ens ofereixen les pastisseries la Lyonesa, l’Obrador i el forn de pa Can Puig. Els restaurants les usen per fer diverses salses, crues o confitades, per fer amanides, o bé cuinades com a acompanyament de carns. Totes aquestes propostes es podran degustar als restaurants Triclinium, Collsacreu, Lourdes, l’Era, Martori, Celler la Riera i als establiments de menjars cuinats com Ca-la-Tina.
Però, com ja he dit abans, de ben segur que la imaginació, la inventiva, la creativitat de la qual gaudeixen els nostres cuiners, ens donaran alternatives que ens permetran estendre molt més el coneixement d’aquest producte i fer que d’altres cuiners de fora del nostre municipi també es fixin en la nostra cirera per realitzar les seves cartes.
Que vagi de gust! Us hi esperem!

COMPARTIR