Novetats editorials del Maresme

Text: Albert Calls
680

A Barcelona Rara Avis, d’Anna García Soteras (Cabrera de Mar), publicat per Comanegra en català i en castellà, el lector hi trobarà una selecció de visites singulars a la capital de Catalunya. Es llegeix amb molt d’interès i permet, alhora, descobrir propostes d’una manera original i diferent. Ni obra d’història ni guia turística, aquest treball es defineix com “un llibre de visites a diferents racons de Barcelona, de la mà d’algun personatge històric rere la pista d’un succés estrany, per parlar del que s’hi fa o s’hi feia, en el passat, en un determinat edifici…” I s’estructura en seccións com Exemplars únics, Edificis singulars, Espai públic; Restaurants, hotels, bars i cafeteries; Tradicions, festes i temps lliure. En total, 101 propostes tan sorprenents i suggerents com La Bella Dorita i el Paral·lel, el Dr. Andreu i el búnquer soviètic, Joan Miró i el Mosaic del Pla de l’Os, Buffalo Bill i la grip o L’armari de Bibian Blue, entre d’altres.

 

Índex Edita és un projecte editorial vinculat a la Llibreria Índex, de Vilassar de Mar. Amb motiu d’aquest passat Sant Jordi ha publicat un nou títol, La vida que ens hem perdut, de Nacho Chaparro, amb pròleg de Thubten Wangchen, monjo budista tibetà fundador de la Casa del Tíbet de Barcelona.   Davant del patiment personal amb què sovint vivim la nostra vida, l’autor d’aquest treball, en clau inspiradora  i des de l’optimisme fruit d’una experiència personal superada, proposa fórmules que “ens obren portes a una altra dimensió de nosaltres mateixos”. Els lectors hi trobaran 40 mini capítols, breus i senzills, però molt clars, que “són com peces individuals que, juntes, conformen un mosaic que ens mostra com vivim i com podem arribar a viure la nostra vida en el dia a dia”.  Amb aquest volum, Índex Edita inicia la col·lecció ‘Línia de vida’, amb l’objectiu de desplegar les edicions de no ficció amb nous títols d’autors vinculats al territori.

 

I en l’àmbit de salvaguarda del patrimoni, dos títols que contribueixen, sens dubte, a aportar una interessant bibliografia a la història de la comarca, dins la ‘Col·lecció documents i estudis maresmencs’, de l’Arxiu Comarcal del Maresme, dirigit per Alexis Serrano. Un títol és Any Puig i Cadafalch. Recull d’activitats al Maresme, un volum de notable qualitat pel que fa a l’edició i el contingut, que ens apropa al coneixement de les activitats que al voltant del reconegut arquitecte i polític s’han fet a la comarca. I’altre volum, amb el títol Els Vallmajor de Dosrius, una nissaga entre l’Edat Mitjana i l’Època Contemporània, endinsa els lectors en la història d’una família històrica de Dosrius, que ha conservat, durant set-cents anys, nombrosos documents que ara es troben custodiats per l’Arxiu Comarcal i que són una finestra oberta al pas del temps.

 

COMPARTIR