Pisos ‘patera’ i el patiment comunitari

Xavier Casas.  JCM Advocats
315

Xavier CasasDesprés d’uns quants anys de crisi econòmica i social, el problema (o drama) dels habitatges sobreocupats, més coneguts com pisos ‘patera’, s’ha convertit en negoci per alguns propietaris, greus molèsties pels veïns i drames pels ocupants, ja que no tinc cap dubte que a ningú no li agrada viure indignament i en condicions precàries. Aquesta crua realitat social ha augmentat amb els pas del temps i falta de solucions a l´actual crisi, obligant moltes persones –i no tan sols indocumentades– a viure en un habitatge amb més persones, moltes vegades desconegudes.

El problema, en línies generals, presenta el següent patró: uns inquilins, en situació econòmica precària, que conviuen en un mateix pis amb deplorables condicions higièniques i d’espai; un arrendatari que procedeix a subarrendar el pis a aquells amb afany de lucre, un arrendador que no es preocupa massa pel fet que el seu pis estigui sobreocupat i dels problemes que això genera, i una xarxa de perfil mafiós que s’encarrega de posar en contacte tots aquests actors. Tanmateix, sempre existeix una comunitat de propietaris que pateix de ple els problemes que es deriven d’aquest nefast fenomen i que veu alterada la seva convivència i tranquil·litat.

Davant de tot això, existeixen possibles solucions legals. Es pot plantejar una reclamació judicial contra el propietari-arrendador del pis per incompliment de la Llei de Propietat Horitzontal i dels estatuts de la comunitat. Això sí, serà molt important i convenient que l´acció sigui interposada per la mateixa Comunitat de Propietaris, mitjançant acord de la seva junta.

Actualment, hi ha quantioses sentències judicials que ordenen el cessament de la sobreocupació del pis i el desallotjament dels seus ocupants.

Que ningú desitja patir molèsties i sorolls excessius quan està a casa seva és evident, però donat el cas existeixen mitjans legals que permeten combatre aquesta desagradable i patida situació, en què pren gran importància fixar pautes de conducta dels afectats davant aquest creixent problema social.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí