Prevenir la pèrdua auditiva és fonamental

Lucas Xirinachs.  Audiòleg ONACÚSTICA. www.onacustica.net
167

Més del 60% dels casos amb pèrdua auditiva es podrien evitar o tenir repercussions no tan greus amb prevenció.

El dia 3 de març es va celebrar el dia Mundial de l’Audició 2022. Impulsat des de l’any 2007 per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) amb l’objectiu d’informar i sensibilitzar a la població sobre la importància de la salut auditiva i prevenir la pèrdua d’audició. L’OMS va prendre la iniciativa perquè, a més de la poca informació que existeix del funcionament del sistema òtic (de l’oïda), més del 60% dels casos amb pèrdua auditiva es podrien evitar o tenir repercussions no tan greus amb prevenció.

A Espanya, prop d’1.064.000 persones viuen amb discapacitat auditiva i cada any neixen aproximadament 2.000 nens amb algun trastorn auditiu, per això és un problema que afecta directament al nostre futur. Si no es prenen mesures l’any 2030 hi haurà gairebé 630 milions de persones amb pèrdua d’audició amb discapacitat; l’any 2050 la xifra podria ser de 900 milions. L’oïda, tot i ser un dels nostres sentits i oferir-nos algunes de les experiències més boniques de la vida, és una de les coses que més descuidem. La majoria de les persones que comencen a veure borrós van de seguida a l’oftalmòleg, però no sol passar el mateix amb l’oïda.

Des d’Onacústica Centres Auditius volem recordar la importància de realitzar revisions periòdiques d’audició per a reduir l’impacte de la pèrdua auditiva, així com la detecció precoç i la prevenció: 6 de cada 10 casos de pèrdua auditiva podrien haver-se evitat si s’hagués aplicat la prevenció adequada. En els nostres centres disposem de la tecnologia més avançada per a la detecció i tractament de les seves necessitats auditives. El nostre equip d’audioprotesistes titulats i amb una àmplia experiència li realitzaran un estudi audiològic complet per recomanar-li l’audiòfon que millor s’adapti a la seva pèrdua auditiva.

Tots els gabinets auditius d’Onacústica compleixen amb les normatives i les exigències sobre els plans normalitzats de treball i tot l’equipament electromèdic que el CATSALUT exigeix als centres oficials autoritzats. La pèrdua auditiva pot augmentar el risc de patir un deteriorament cognitiu, aïllament social i fins i tot depressió. Aquesta situació es produeix perquè, com que tenen més dificultat de comprensió del missatge, les persones amb problemes auditius pateixen una major càrrega cognitiva. És a dir, el seu cervell viu una sobreactivitat, per la qual cosa finalment tendeixen a ignorar allò que passa al seu voltant. Les persones d’edat avançada són més propenses a patir aquesta situació, ja que a causa de l’envelliment de les cèl·lules de l’oïda interna, perden capacitat per escoltar o entendre la parla. Tanmateix, cada vegada és més habitual que persones joves pateixin problemes auditius, bona part d’ells a causa sobretot de l’exposició a sorolls elevats, principalment en el seu temps d’oci: concerts, ús d’auriculars, etc.

La utilització d’audiòfons ajuda precisament al control de la disfunció cognitiva, perquè millora la comprensió dels estímuls externs de la parla, per garantir que el cervell rebi la informació adequada.

És millor prevenir que no escoltar!

 

COMPARTIR