Primavera, temps de pèsols

718

El Maresme és una de les grans hortes del país, ric en productes de la terra, com ho demostren les més de 50 jornades gastronòmiques que hi ha programades al llarg de l’any, testimoni de la riquesa i la varietat de la cultura culinària de la comarca. Alguns dels seus productes han adquirit bona fama, com és el cas dels pèsols de la floreta i els garrofals, al voltant de Sant Andreu de Llavaneres.

Jornades gastronòmiques de la cuina del pèsol del Maresme

El Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme, el Consell Comarcal i els ajuntaments, promouen novament les jornades dedicades al pèsol. Enguany es faran del 19 de març al 30 d’abril.

En les jornades hi participaran els ajuntaments d’Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argentona, Cabrera de Mar, Cabrils, Caldes d’Estrac, Calella, Canet de Mar, Mataró, Montgat, Pineda de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Tordera, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar. Pel que fa als establiments seran 90 de les 18 poblacions esmentades. D’altra banda, cal destacar que s’ha passat de 17 a 21 productors del pésol, el que suposa un increment del 23%.

Es pot trobar més informació dels restaurants participants i els menús en el programa que s’ha editat per a l’ocasió. També al web: www.costadebarcelonamaresme.cat.

L’opuscle publicat inclou receptes maridades amb vins de la DO Alella, establiments amb menús o plats de pèsols inclosos en les seves cartes, programa d’aquelles poblacions que realitzen accions concretes i visites turístiques recomanades en cada població participant.

Plat de Mataró

El proper 19 de març el Gremi d’Hostaleria i Turisme de Mataró i el Maresme  dona  el tret de sortida a les XVIII  Jornades Gastronòmiques del Plat de Mataró, “Pèsols amb sèpia i patates”, que es perllongaran fins el proper  30 d’abril, el  plat com a tal està elaborat amb productes autòctons de la comarca. Aquestes jornades amb personalitat pròpia s’emmarquen en la Ruta de les Jornades del Pèsol del Maresme que es celebren cada any en temporada de primavera.  Per part del Gremi s’ha intentat  potenciar aquest plat i com a tal els altres  ingredients entre ells el pèsol anomenat la perla del Maresme, la sèpia i la patata originària de Mataró,  que fan una combinació de la terra i el mar. Els Restaurants associats  participants d’aquesta edició, són 16 dels quals 10 de Mataró (Alsus,  Caminetto, Can Bruguera, Can Rosendo, Iluro, L’Harmonia, La Girella, La Nova Rosaleda, Mundial i Nuus-Hotel Atenea Port ) i 6 de fora de la ciutat 1 d’Arenys de Mar (Els Pescadors-La Llotja),  1 de Caldes d’Estrac (Marola), 2 de Sant Andreu de Llavaneres (Can Jaume i Pins Mar), 1 de Sant Vicenç de Montalt (La  Caleta)  i 1 de Vilassar de Dalt (El Racó de Can Feliu).

La presentació serà el proper 19 de març a l’Escola de Restauració del Gremi.

La Festa del Pèsol de Sant Andreu de Llavaneres

La Festa del Pèsol 2015 se celebrarà els dies 17, 18 i 19 d’abril, el cap de setmana anterior a Sant Jordi. Pel que fa a la Mostra gastronòmica als restaurants, s’ha decidit fer-la del 3 a 30 d’abril. També s’ha acordat que el preu del quilo de pèsol garrofal serà el mateix que l’any 2014, 8 €/quilo. Una de les novetats de la propera edició de la fira serà la creació d’un espai gastronòmic del pèsol garrofal al parc de Ca l’Alfaro, diferenciat de la resta de l’activitat firal.