Què és això del veganisme?

Esther Molina Olivencia.  Equip ànimaL. www.somanimaanimal.wordpress.com
1088

Una dieta? Una moda? Una secta? No, el veganisme és quelcom molt més interessant: una forma de pensar i sentir en coherència amb el respecte i la cura envers la vida, que té efectes positius en la resta d’éssers, la teva salut i el planeta.

El veganisme és un estil de vida amb implicacions ètiques importants, que rebutja la consideració dels animals (humans i no-humans) com a mers objectes que poden ser utilitzats com a propietat o recurs. Aplica el principi ètic d’igualtat, en tant que parteix d’una visió que no discrimina negativament amb criteris que no són moralment rellevants (gènere, procedència, espècie, grau d’intel·ligència, etc). La clau d’aquest posicionament vital és evitar causar patiment a éssers sensibles.

El veganisme considera necessaris uns “drets animals” (en el sentit moral del terme). Ho argumenta tenint en compte dues característiques dels animals humans i no humans:

  • La sintiència. La capacitat de sentir, viure experiències subjectives (sensacions, desitjos, emocions, sentiments…) i de tenir interessos (com el de voler continuar la pròpia existència i evitar ser ferit o la mort).
  • L’agència. La capacitat d’expressar allò que sentim i que preferim, ja sigui amb enfocament positiu (voler jugar amb els germans, voler ser amamantat) o negatiu (no voler que em separin de la família, no voler ser engabiat i lluny de la mare).

Tot això deriva, en la pràctica, en el rebuig d’accions que comportin causar danys a altres éssers. Així doncs, una persona vegana triarà no alimentar-se amb cossos d’animals, amb ous, mel o llet; no vestirà amb pells; no participarà d’activitats que emprin cavalls o burros com a eina; no utilitzarà cosmètics testats en animals, etc.

Perquè per davant de costums i tradicions hi ha vides que volen i mereixen ser viscudes. I nosaltres tenim capacitats de raonament i creativitat sobrades per viure una vida digna i plaent, sense que això comporti arrasar amb l’entorn i aquells que hi viuen.

Com afecten les decisions que prenem en matèria d’alimentació, vestimenta, higiene i oci… a la salut de societats, ecosistemes i al planeta? T’ho expliquem aviat!

COMPARTIR