Recuperar les plantes d’interior després de l’estiu

Passi Garden Home.
622

Has trobat les teves plantes d’interior pansides o faltes de vida i les puntes de les fulles seques o plenes de taques? Hauràs d’iniciar immediatament un tractament de recuperació. Com? El primer és establir un diagnòstic i obrar en conseqüència. El següent, practicar les cures adequades durant la tardor i l’hivern. Així recuperaran el seu vigor.

Les plantes solen patir per falta d’aigua, però també per excés. L’un i l’altre problema tenen solució sempre que el dany no hagi superat el punt de no retorn.

Diagnòstic: sequedat

Terra seca, un forat entre el substrat i les parets del test, fulles marcides i pansides, arrugades o caigudes … són símptomes inequívocs de que la planta ha patit set. Si no s’ha assecat completament, encara pot haver-hi solució.

  • Elimina les fulles marcides i caigudes i les flors seques.
  • Submergeix el test en un gibrell amb aigua o a la banyera fins que la terra es xopi i torni a inflar; és a dir, quan deixin de sortir bombolles.
  • Retira el test de l’aigua, deixa escórrer una estona, i remou la superfície de la terra perquè les arrels s’airegin, però tenint cura de no trencar-les.
  • Treu pacientment amb un drap humit la pols i la brutícia que s’han acumulat en les fulles. Si són molt fines, polvoritza-les amb aigua.
  • Retalla les puntes de les fulles seques.

Diagnòstic: ofegament

La persona a la qual li vas encomanar les teves plantes en la teva absència ha utilitzat la regadora amb més freqüència de la necessària? Si és així, trobaràs la terra amarada i amb verdet a la superfície, les fulles pansides o amb taques marrons per l’atac de fongs, nous brots caiguts, tiges toves i fràgils, senyals de podridura en les arrels… Aquest problema té pitjor solució que l’anterior, però val la pena intentar la cura.

  • Extreu la planta del test amb cura de no danyar les arrels.
  • Embolica el pa de terra amb paper de cuina perquè absorbeixi l’excés d’aigua. Deixa-ho així fins que s’evapori el líquid.
  • Un cop sec el pa de terra cal omplir el test amb terra nova.
  • No ho reguis fins passats uns dies.

La millor medicina, la prevenció

Per mantenir les plantes d’interior sanes, el principal és l’equilibri entre l’aigua que reben i la temperatura. L’excés d’aigua propicia l’aparició de malalties criptogàmiques que produeixen taques a les fulles i podridura en les arrels i tiges. Al menor símptoma hauràs tractar la planta amb el producte fitosanitari adequat (consulta a Passi Garden Home).

També és bo netejar la pols de les fulles un cop cada 15 dies. Es fa servir un drap humitejat amb aigua per a les de grans dimensions. Si tenen fulles velloses -Begoniarex, Saintpaulia- n’hi ha prou amb passar un pinzell o raspallet suau i net.

Les flors no s’han de mullar al regar ni polvoritzar amb aigua.

I l’estiu que ve què?

Si ja has après la lliçó i no vols que les teves plantes tornin a patir durant les teves vacances, opta per un bon sistema de reg: testos amb auto reg, cons porosos, dispensadors individualitzats, gels, mantes de reg, etc.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí